poniedziałek, 23 listopada 2020

Pasta z buraka i słonecznika

 

Pasta z buraków i słonecznika

W kalendarzu nietypowych świąt jutro przypada dzień buraka. Gdyby spytano mnie za co lubię buraki, powiedziałabym, że za... kolor. I to wcale nie oznacza, że nie lubię ich smaku lub nie doceniam właściwości odżywczych i zdrowotnych. Burak... i przed oczami mam pełną miskę czerwonego barszczu, sałatki z buraków, szklankę zakwasu albo bardziej nowocześnie - pastę ze słonecznikiem i burakiem. Taka pasta to świetny dodatek do kanapek albo przekąska do krakersów czy paluszków chlebowych. 

Polecam również inne "buraczane" przepisy:

Pasta z buraka i słonecznika 

Składniki:

2 pieczone buraki (ok 200g)

2/3 szklanki pestek słonecznika

1/4 szklanki siemienia lnianego

1 łyżka oliwy

sól

sok z cytryny

opcjonalnie: ząbek czosnku, nasiona czarnuszki

pestki słonecznika zalać wodą, odstawić na kilka godzin, wodę zlać. 

Buraki pokroić w kostkę. Razem z pestkami i siemieniem włożyć do pojemnika blendera, wlać oliwę, zmiksować na pastę. Doprawić do smaku. Opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, nasiona czarnuszki. 

Smacznego! 

Pasta z buraków i słonecznika (2)
Pasta z buraków i słonecznika (2)


 

1 komentarz:

Drukuj