czwartek, 8 kwietnia 2021

Strucla na zakwasie z nadzieniem orzechowym



Strucla na zakwasie z nadzieniem orzechowym

 

 Co może być silniejsze niż miłość do domowego chleba? Miłość do jego wyrabiania i pieczenia;) Od zakwasu aż po kolejny złocisty bochenek. Bardzo się polubiłam z tymi małymi dzikusami i cały czas szukam nowych pomysłów na zakwasowe wypieki. I tak postanowiłam upiec coś słodkiego na zakwasie. Wybór padł na struclę, zwaną u nas zawiwańcem. Jej nazwa pochodzi od słowa "завивать", co oznacza skręcać, i w pełni oddaje sposób formowania ciasta. Jako nadzienie zrobiłam pastę orzechowo-czekoladową. Taki zawiwaniec smakuje nieziemsko! 

Strucla na zakwasie z nadzieniem orzechowym

Strucla na zakwasie z nadzieniem orzechowym

Składniki:

  • 140g aktywnego zakwasu pszennego (100%)
  • 120ml mleka 
  •  2 jajka
  • 350g mąki (+ ok 50g do podsypywania)
  • 60g masła
  • 20ml oleju
  • 60g drobnego cukru 

Nadzienie:

  • 100g orzechów włoskich (mielonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 1 łyżka kremu orzechowego (typu nutella) 

Mleko i jajka roztrzepać, dodać zakwas, wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać odstawić na 20 minut, następnie zagnieść (ok 15 minut) do uzyskania gładkiego ciasta. Masło roztopić, wlać olej, wymieszać. Do ciasta dodawać cukier na 3-4 tury, za każdym razem dobrze wyrabiając, aż się rozpuści. 

Tak samo dodawać masło, za każdym razem wyrabiając, aż całe będzie wchłonięte przez ciasto. W razie potrzeby ciasto podsypać odrobina mąki. 

Ciasto włożyć do miski, przykryć, odstawić do wyrastania na ok 4h w temp. 24stC (w chłodniejszym pomieszczeniu na dłużej). Po 1,5 godzinie ciasto złożyć (stretch&fold).

W międzyczasie wymieszać składniki nadzienia. Jeśli będzie bardzo gęste, dodać łyżkę mleka. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozpłaszczyć na prostokąt ok 25x30cm. Ja rozciągam go rękami, ale można delikatnie rozwałkować. Na cieście rozsmarować nadzienie, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Roladę przekroić wzdłuż zostawiając ok 3cm, końce spleść jak sznurek. Przełożyć do formy (u mnie keksówka 30cm wyłożona papierem), przykryć i odstawić do wyrastania na ok 2h.
Piekarnik nagrzać do 200stC (góra+dół), wstawić ciasto, temperaturę obniżyć do 180stC, na dno piekarnika wrzucić kostkę lodu (żeby wytworzyła się para), piec ok 45-50 minut. 

Pod koniec pieczenia ugotować syrop: 50ml wody+50g cukru+2 łyżki rumu zagotować i gotować ok 5 minut na małym ogniu. Upieczoną struclę wyjąć z piekarnika, od razu polać gorącym syropem, przykryć ściereczką i pozostawić do wystudzenia na min. 1,5h.

Smacznego!

Strucla na zakwasie z nadzieniem orzechowym

2 komentarze:

Drukuj