Zainspirował mnie przepis Yotama Ottolenghi na pieczony ryż z pomidorami i cynamonem. A ponieważ cynamon kojarzy się mi bardziej z szarlotką czy bułeczkami, niż z pomidorami, postanowiłam nieco pokombinować z jego ilością. U nas taki zapiekany ryż z pomidorami posłużył za dodatek do szaszłyków z indyka... a może to szaszłyki były dodatkiem do ryżu?
Polecam również inne przepisy na dania z ryżem:
- Pilaw z kurczakiem
 - Pilaw prawie uzbecki
 - Risotto z borowikami i szałwią
 - Chłopskie kaszotto
 - Pęczotto z grzybami i boczkiem
 - Risotto ze szpinakiem
 - Pikantny czekoladowy gulasz z ryżem i pistacjami
 
Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka
Składniki (na 4 porcje):
- 250g ryżu basmati lub jaśminowego
 - 3 szalotki
 - 400g pomidorków koktajlowych
 - pół papryki
 - 4-5 ząbków czosnku
 - kawałek kory cynamonu (5cm)
 - 4 łyżki oliwy
 - pęczek natki pietruszki (lub kolendry)
 - sól
 - pieprz
 - ulubione zioła (u mnie rozmaryn, cząber)
 
- 300g filetu z indyka
 - 2 szalotki lub cebuli
 - pół papryki
 - cukinia
 - przyprawa do szaszłyków (albo czerwona papryka, tymianek, gorczyca, sól, pieprz)
 - oliwa
 
Przygotowanie szaszłyków: mięso pokroić w kawałki (ok 2cm), obtoczyć w przyprawach i oliwie. Cukinię pokroić w krążki 1cm, cebulę pokroić w krążki 0,5cm, paprykę pokroić w kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i warzywa, odstawić na godzinę.
Przygotowanie ryżu: piekarnik nagrzać do 200stC. Szalotkę pokroić w krążki 1cm, paprykę pokroić w większe kawałki. Cynamon przekroić wzdłuż na pół. Warzywa wymieszać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (20x30cm), oprószyć solą, dodać zioła i cynamon, polać oliwą. Zapiekać 30 minut w temp. 180stC (termoobieg lub góra+dół).
Następnie naczynie wyjąć z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 220stC. Na warzywach równomiernie rozsypać ryż, zalać wrzącą wodą (500ml), oprószyć solą i pieprzem. Przykryć szczelnie (folią aluminiową błyszczącą strona do środka i/lub przykrywką), wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 200stC aż ryż będzie prawie gotowy. Wyjąć z piekarnika, pozostawić przykryte na 10 minut. Następnie wymieszać, posypać posiekaną natką i podawać.
Razem z ryżem w piekarniku upiec szaszłyki. Ułożyć je na blasze, wstawić do piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 200stC.
Smacznego!


pychota!
OdpowiedzUsuń