niedziela, 4 lipca 2021

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem
 

Pierogi z bobem robiłam jeszcze w zeszłym roku, ale zanim się zebrałam z publikacją, było już po sezonie. Dlatego teraz spieszę od razu podzielić się nim od razu, póki bób dopiero wchodzi na salony, wróć - na stoły:) 

Polecam również inne przepisy na pierogi

 

Pierogi z bobem

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki + do podsypywania
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut.

 nadzienie:

  • 0,5 kg bobu
  • 100g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy lub oleju
  • do podania : masło, listki szałwii, bułka tarta, okrasa z cebulki

Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek i rozgnieść widelcem. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać posiekany czosnek, chwilę razem smażyć. Połowę cebuli odłożyć na okrasę, resztę przełożyć do bobu. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, smażyć mieszając, aż boczek również się zrumieni. Dodać do bobu, wymieszać, doprawić do smaku.

Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka. Na każde nakładać nadzienie i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucić do wrzątku, gotować ok minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem, z listkami szałwii albo zrumieniona bułką tartą. 

Smacznego!

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za bobem, ale te pierogi są obłędne. Robimy je trzeci dzień z rzędu ;-) i nie możemy nimi najeść. Mniami! Jako okrase używany zarumienionego i drobno pokrojonego boczku. Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj