poniedziałek, 1 sierpnia 2022

Cukinie faszerowane kaszą kuskus i kurczakiem

 

Cukinie faszerowane kaszą kuskus i kurczakiem


Czy jest możliwość spowolnić trochę czas?:) Tyle ostatnio się dzieje, że nie nadążam dzielić się nowymi przepisami, a trochę ich się nazbierało. Pora nadrobić. Na pierwszy rzut przepyszne, lekkie danie na obiad - cukinia faszerowana kaszą kuskus i kurczakiem. Przepis jest na tyle uniwersalny, że można kombinować ze składnikami, np. kuskus można zamienić na kaszę jaglaną, dodać świeżą paprykę, fetę... Za każdym razem będzie pysznie smakować, sprawdzone;) Polecam!

Cukinie faszerowane kaszą kuskus i kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 2 młode cukinie
  • 1 filet z kurczaka (ok 200g)
  • 0,5 szklanki kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • słodka wędzona papryka  
  • oliwa
Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. W każdej połówce wydrążyć środek, zostawiając ok 0,5-1cm brzegi. Resztki cukinii zetrzeć na dużych oczkach.
Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić do smaku, odstawić na kilkanaście minut. 
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem (ok 0,5cm ponad kaszę), przykryć i pozostawić, żeby woda się wchłonęła.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie i wyłożyć na talerz. 
Na tej samej patelni obsmażyć mięso, dodać startą cukinię, przykryć i dusić kilka minut na małym ogniu.
Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. 
Kaszę, cebulę, mięso i pomidory wymieszać, doprawić do smaku.
Cukinię posolić lekko, oprószyć pieprzem, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą, wypełnić nadzieniem, z wierzchu przykryć folią aluminiową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 minut w temp. 180stC, następnie zdjąć folię, na wierzchu położyć plastry mozzarelli, zapiekać jeszcze ok 10-15 minut. 
Przed podaniem posypać posiekana natką pietruszki. 
Smacznego!

Cukinie faszerowane kaszą kuskus i kurczakiem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj