sobota, 29 października 2022

Soczyste pieczone żeberka

Soczyste pieczone żeberka


Soczyste pieczone żeberka

 

Od dawna za mną chodziły, aż wreszcie natrafiłam w sklepie na godne uwagi żeberka ze świni rasy puławskiej. Chude, mięsiste - takie są najlepsze! Zamarynowałam je w sobotę i upiekłam na niedzielny obiad. Kruche, soczyste mięso - tak przygotowane pieczone żeberka smakują wybornie!

Polecam również  żeberka marynowane w piwie 

 

Soczyste pieczone żeberka

Składniki:

  • 1,5kg żeberek wieprzowych (najlepiej paski)
Marynata: 
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki (można na pół z ostrą)
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • gałązka rozmarynu
 dodatkowo: 
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju

 

Żeberka podzielić na kawałki (u mnie po 1 kostce). Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać. Żeberka ułożyć w misce, polać marynatą, przykryć i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). W międzyczasie odwrócić je na druga stronę, żeby dobrze się zamarynowały. 

Cebulę obrać i pokroić w grube kółka.

Dno naczynia polać olejem, wyłożyć cebulę, na cebuli ułożyć żeberka, polać marynatą. Na mięsie położyć rozmaryn. Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką, wstawić do piekarnika, piec godzinę w temp. 180stC. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 40 minut. 

Podawać np. z kaszą, ziemniakami, ulubioną surówką i sosem BBQ:)

Smacznego!

Soczyste pieczone żeberka


7 komentarzy:

  1. Jak ja dawno nie jadłam żeberek. Chętnie zrobię w takiej marynacie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda idealnie, dziękuję za inspirację ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wygląda. Chętnie spróbuję taką miodową marynatę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam. ochoty narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  5. Mąż lubi żeberka. Będzie zadowolony z takiego obiadu

    OdpowiedzUsuń

Drukuj