W tym roku jesień szczodrze darzy nas grzybami. Pierwszy raz udało się nam nazbierać cały kosz rydzy! Odkąd spróbowałam kiedyś smażonych rydzy, ich smak chodził za mną każdego roku. Aż wreszcie nasyciłam apetyt! Smażone rydze to proste danie, gotowe w kilka minut. Bardzo polecam!
Polecam również inne przepisy na grzyby:
- Pasta grzybowa do słoików na zimę
- Pierogi z kominkami
- Placek po zbójnicku z sosem grzybowym
- Makaron z sosem grzybowym
- Kanapki z borowikami i jajkiem
- Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
- Pęczotto z grzybami i boczkiem
- Uszka i pierogi z kapustą i grzybami
Smażone rydze
Składniki:
- 500g świeżych rydzy
- 1 łyżka smalcu gęsiego
- 1 łyżka masła
- ząbek czosnku
- sól
- natka pietruszki
Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać z piasku, osuszyć ręcznikiem papierowym. Odciąć nóżki. Większe sztuki przekroić na pół lub na ćwiartki. Na patelni rozgrzać smalec. Grzyby układać kapeluszem do dołu. Grzyby należy układać dośc luźno, nie za dużo na raz, inaczej puszczą sok i będą się dusić. Smażyć na mocnym ogniu ok 2 minuty, odwrócić na drugą stronę, dodać czosnek, smażyć jeszcze ok 2 minut. Pod koniec smażenia dodać masło. Posypać solą, wyłożyć na talerz. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Ślinka cieknie na sam widok... Trzeba wybrać się na grzybobranie :)
OdpowiedzUsuń