poniedziałek, 10 października 2022

Tarta z frangipanem i figami

Tarta z frangipanem i figami

Tarta z frangipanem i figami
Tarta z frangipanem i figami

Jeśli miałabym opisać smaki jesieni, z pewnością na mej liścieznalazłyby się figi. Najbardziej smakują mi na surowo, ale pieczone z serem czy jako dodatek do ciast również sprawdzają się doskonale. Tarta z frangipanem i figami jest temu dowodem. Frangipan to taki kuzyn marcepanu, będą pasować do niego również inne owoce, np. wiśnie, śliwki, gruszki. 

Zachęcam do wypróbowania!

Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami:

 

Tarta z frangipanem i figami 

Składniki:

ciasto:

  • 170g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g brązowego cukru
  • 100g mąki migdałowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki orzechów pekan (lub płatków migdałowych) 
  • 5 fig

Wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia, posiekać z 100g masła, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko, śmietanę, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. 

Jajko i biało utrzeć z brązowym cukrem, pod koniec ucierania dodać miękkie masło. Wsypać mąkę migdałową, cynamon, zmiksować. 

Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciastem wyłożyć formę na tartę (22-24cm). Na ciasto wyłożyć masę marcepanową (frangipan). 

Figi umyć, osuszyć, odkroić twarde ogonki, pokroić na 4 lub 6 części. Kawałki fig wyłożyć na masę marcepanową, zanurzając w niej. Z wierzchu posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp 170stC.  

Po upieczeniu ostudzić.

Smacznego!

Tarta z frangipanem i figami
Tarta z frangipanem i figami

2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Weekend na pewno wypróbuję. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Marcepan i figi to połączenie musi być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj