Grzybowe szaleństwo trwa... i niech się nie kończy;) Zupa borowikowa ze świeżych grzybów smakuje wspaniale. Można ugotować ją również z innych leśnych grzybów, np koźlarzy, kurek, kozaków, maślaków lub podgrzybków (z tych ostatnich będzie miała nieco ciemniejszy kolor). Do zupy zazwyczaj wykorzystuję grzyby nieco większe, bardziej mokre, które nie nadają się do suszenia. Ja lubię zupę bardzo gęstą, pełną grzybów. W moim rodzinnym domu grzybową zawsze jedliśmy ze śmietaną. A Wy jak lubicie??
Polecam również przepisy na inne pożywne zupy:
- Juszka grzybowa z fasolą i rybą
- Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
- Rosyjska zupa solanka
- Barszcz a'la ukraiński
- Zupa z serkiem topionym i pieczarkami
- Krupnik na żeberkach
- Najlepsza grochówka
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Zupa borowikowa
Składniki:
- 500g świeżych grzybów (borowików, koźlarzy, maślaków, podgrzybków)
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 marchew (ok 150g)
- 1 cebula (ok 100g)
- 2-3 ziemniaki (ok 300g)
- ząbek czosnku
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub oleju
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub koperek
Warzywa obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchew pokroić w półtalarki, ziemniaki w kostkę. Natkę pietruszki i/lub koperek posiekać.
Grzyby oczyścić z resztek ściółki i piasku (można opłukać pod bieżącą wodą). Pokroić w dużą kostkę lub paski (ok 1-2cm).
Bulion zagotować.
W garnku rozgrzać smalec, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać marchew, smażyć razem kilka minut często mieszając. Dodać ziemniaki, grzyby, zalać bulionem, wrzucić liście i ziele angielskie, przykryć i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (ok 10 minut). Jeśli zupa jest za gęsta, dolać wrzącej wody. Dodać masło, doprawić do smaku. Posypać natką, koperkiem.
Smacznego!
Aż zapachniało... Jak tylko będę mieć świeże grzybki będę wiedziała co zrobić. :)
OdpowiedzUsuń