czwartek, 15 czerwca 2023

Drożdżowe roladki z kremem orzechowym

Drożdżowe roladki z kremem orzechowym

Drożdżowe roladki z kremem orzechowym


 

Te roladki zaskoczyły smakiem nie tylko mnie;) Mimo że są z ciasta drożdżowego, nie smakują jak typowe drożdżówki. Są bardziej kruche i mocno orzechowe. I co najważniejsze - są w pełni wegańskie.

Wzorowałam się na przepisie Ottolenghi, jednak już na etapie zagniatania ciasta musiałam skorygować ilość mąki, żeby nie były zbyt twarde. 

Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:

 

Drożdżowe roladki z kremem orzechowym

Składniki (na 15 sztuk):

  • 200g mąki + do podsypania
  • 110ml napoju roślinnego lub wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 190g kremu orzechowo-czekoladowego 
  • 60g orzechów laskowych (lub innych, np włoskich, pekan)
  • 20g sezamu
  • skórka otarta z pomarańczy 
  • olej do posmarowania ciasta


Drożdże wymieszać z cukrem i płynem (wodą lub napojem roślinnym), wsypać mąkę, sól, zagnieść ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto będzie nieco twardsze, nić tradycyjne drożdżowe.

Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok 1,5h.

Orzechy podprażyć na patelni, jeśli są w skorkach, złuszczyć je. ostudzić i rozdrobnić w malakserze. Sezam uprażyć. Pomarańczę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę. Orzechy, sezam i skórkę wymieszać.

Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt 30x60cm. 

Posmarować kremem, posypać orzechami (kopiastą łyżkę orzechów zostawić do obtoczenia). Ciasto zwinąć dość ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę posmarować olejem lub mlekiem roślinnym, obtoczyć w pozostałych orzechach. 

Pokroić na 15 kawałków (każdy ok 4cm). Ułożyć na blasze, przykryć i pozostawić na lekkiego napuszenia na ok 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200stC. Wstawić roladki, piec 10-12 minut. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Drożdżowe roladki z kremem orzechowym
 


11 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają. Sama takich nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś rewelacyjnego. Już czuję te orzechowe nadzienie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wyglądają, ale niestety nie dla mnie - nie lubię orzechowego nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama kiedyś robiła bardzo podobne - uwielbiałam ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności. Nie robiłam nigdy sama, ale czuję, że się odważę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Nic trudnego, na instagramie jest filmik z wykonaniem:)https://instagram.com/obiad.gotowy

      Usuń
  6. Jak dla mnie do kawy idealny dodatek

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna propozycja, bardzo lubię takie orzechowe smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. te nadzienie orzechowe mnie kusi. Nie robiłam jeszcze takich roladek

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie, że odważyłaś się zainspirować przepisem Ottolenghi i wdrożyć go w swojej kuchni. Czasami trzeba dostosować ilości składników do własnych preferencji, szczególnie jeśli chodzi o teksturę ciasta. Cieszę się, że podzieliłaś się tym drobnym ulepszeniem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapowiadają się smacznie. Jestem ciekawa jak mi wyjdą

    OdpowiedzUsuń

Drukuj