poniedziałek, 10 lipca 2023

Pełnoziarniste pierogi z jagoda kamczacką

Pełnoziarniste pierogi z jagoda kamczacką
W lipcu nie może zabraknąć pierogów z jagodami. Przyznam, że w lesie jeszcze nie byłam, ale za to samozbiory jagody kamczackiej zaliczyłam już trzykrotnie i za każdym razem miałam na nie pomysł. Ugotowałam dżem, zrobiłam koktajl, zamroziłam, zrobiłam pierogi... Właściwie pierogi z jagodą kamczacką w ciągu 2 tygodni lepiłam już kilka razy i ciągle mam niedosyt! Oprócz pierogów jeszcze mam chęć na tartę, więc chyba znowu pojadę nazbierać;)

Jagoda kamczacka to niezwykle zdrowy owoc. Można długo rozpisywać o jej dobroczynnych właściwościach, ale jagody są przede wszystkim bardzo smaczne! Więc żeby nie umniejszać im walorów zdrowotnych, ulepiłam pierogi z mąki pełnoziarnistej. A to, że robiłam je już kilka razy, niech będzie dodatkową zachętą dla Was! 

 

Polecam również inne przepisy na pierogi

 

Pełnoziarniste pierogi z jagoda kamczacką

Składniki:  na ok 25 sztuk

  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

nadzienie:

  • 0,5 litra jagody kamczackiej (lub jagód leśnych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie - łyżka cukru waniliowego
do podania: jogurt, śmietana, cukier, prażone płatki migdałów


Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut.

Jagody oprószyć mąką ziemniaczaną i cukrem, bardzo delikatnie wymieszać, żeby nie puściły sok.

Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć kółka ( mnie o średnicy 7cm). Na każde nakładać jagody i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać do wrzątku, gotować ok minuty od wypłynięcia. 

Podawać ze śmietaną lub jogurtem, cukrem, płatkami migdałów.
Smacznego!


Pełnoziarniste pierogi z jagoda kamczacką


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi z jagodami, ale przyznam, że z kamczacką jeszcze nigdy nie robiłam. Zaintrygowałaś mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi wyglądają przepysznie! To świetne, że korzystasz z samozbiorów jagód <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszałam o takich pierogach. Na pewno są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto spróbować. Jeszcze takich pierogów nie spotkałam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłabym, wyglądają obłędnie, pewnie jeszcze lepiej smakują1

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygladają rewelacyjnie. O takich pierogach jeszcze nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie pamiętam kiedy ostatni raz takie jadłam. Zaczynam żałować że nie mam jagód

    OdpowiedzUsuń

Drukuj