czwartek, 3 sierpnia 2023

Gulasz z grzybami

Gulasz z grzybami


Gulasz z grzybami

 

 Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny gulasz z grzybami, który jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Można podać go z ziemniakami, kaszą, makaronem, ale również pasuje do placków po węgiersku czy placków cukiniowych. W sezonie można przygotować go ze świeżych grzybów (najlepsze będą borowiki, rydze, koźlarze lub kurki), a poza sezonem użyjcie mrożonych lub suszonych, ewentualnie pieczarek. 

Polecam również inne przepisy na gulasz: 

 

Gulasz z grzybami

Składniki (na 6 porcji):

  • 500g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 marchew 
  • garść suszonych grzybów (lub 2 duże świeże borowiki)
  • 4 pomidory śliwkowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki do zagęszczenia


Mięso pokroić w kostkę.
Cebule pokroić w piórka, marchew w połtalarki, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni obsmażyć cebulę, czosnek, marchew. Dodać grzyby, cząber, przyprawy, zalać wrzącą wodą, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. godziny, od czasu do czasu mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut. Gdy mięso będzie bardzo miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeśli gulasz jest za rzadki, można zagęścić go mąką. Mąkę podprażyć na suchej patelni aż uzyska jasno beżowy kolor, rozprowadzić w kilku łyżkach wody, wlać do gulaszu, zagotować mieszając, aż gulasz stanie się gęstszy.

Podawać z ziemniakami, kaszą, surówką.

Smacznego!

Gulasz z grzybami

12 komentarzy:

  1. Taka wersja wygląda naprawdę przepysznie. Zapisuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja dla wielbicieli grzybów. Zjadłabym ze smakiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła. Tylko mąż coś nie może u nas grzybów znaleźć

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno pyszny. W tym roku na razie mam mało grzybów wszystko nadawało się do suszenia, ale na gulasz na pewno jeszcze nazbieramy

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie widziałam tak apetycznego dania. Pychooota!

    OdpowiedzUsuń
  6. Obowiązkowy obiad w sezon grzybowy

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, że można użyć różnych rodzajów grzybów. Z borowikami, kurkami na pewno pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam ochotę go ugotować. Myślę, że jutro będzie podany z kaszą gryczaną

    OdpowiedzUsuń
  9. Gulasz już za mną chodzi. Wersja z grzybami bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie. Przyznam że nie gotowałam jeszcze takiego

    OdpowiedzUsuń

Drukuj