środa, 22 stycznia 2020

Polędwiczki w sosie musztardowym

 

Konkretny obiad w 30 minut? - to możliwe! I nie, nie jest to makaron;) Tym razem zapraszam po przepis na polędwiczkę w sosie musztardowym. Kruche mięso i aromatyczny kremowy sos dobrze pasują do ugotowanej na sypko kaszy, ziemniaków, kopytek lub klusek śląskich, a nawet makaronu.  I choć nie jest to może zbyt fotogeniczne danie, ale smakuje pysznie. A przecież o to chodzi;) 

Polecam również inne przepisy na polędwiczkę:


Polędwiczki w sosie musztardowym

Składniki (na 4 porcje):
1 polędwiczka wieprzowa (ok 350-400g)
1 cebula (średnia)
2-3 ząbki czosnku 
150ml śmietanki 18% lub 30%
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy miodowej (lub innej nie zbyt ostrej)
100ml białego wytrawnego wina (bulionu albo wody)
garść suszonych śliwek (opcjonalnie)
2 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
sol
pieprz (najlepiej świeżo mielony)
tymianek (świeży lub suszony)

Polędwiczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ściąć błony, pokroić w 1cm plastry. Lekko prószyć solą (nie należy solić za dużo, gdyż sos będzie dość dobrze doprawiony).
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w półplasterki, czosnek posiekać.
Śliwki przekroić na pół. 
W głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, włożyć polędwiczki, podsmażyć na brązowo, odwrócić, oprószyć pieprzem. Między polędwiczki wyłożyć cebulę z czosnkiem. Gdy polędwiczki się zrumienią z drugiej strony, całość wymieszać, dodać śliwki, obie musztardy, sos sojowy, zalać winem (bulionem lub wodą), zagotować. Gdy sos będzie mocno bulgotać, dodać tymianek, wlać śmietankę. Całość zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15-20 minut.
Podawać np. z kaszą, ziemniakami lub makaronem, ulubioną surówką lub kiszonką.
Smacznego!





4 komentarze:

Drukuj