środa, 5 czerwca 2024

Pieczona młoda kapusta

Pieczona młoda kapusta
 

Młoda kapusta to warzywo, na które najbardziej czekam w maju. Jest chrupiąca, soczysta, taka bardzo wiosenna. Przygotowuję z niej surówki, zupy, gołąbki, bigos, smażę steki. A ostatnio hitem stała się u nas kapusta w wersji pieczonej. To szybkie i proste danie może być dodatkiem do mięsa albo propozycja na wegetariański obiad. Pieczona młoda kapusta smakuje wspaniale z sosem jogurtowym.

Polecam również inne przepisy na dania z młodej kapusty kapusty:

 

Pieczona młoda kapusta

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty 
  • oliwa
  • czosnek
  • sól
  • wędzona słodka papryka
  • tymianek
  • pieprz ziołowy
  • opcjonalnie: ser typu feta

Kapustę opłukać, pokroić w ósemki razem z głąbem (dzięki temu liście będą lepiej się trzymać). kawałki kapusty ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Między nimi włożyć ząbki czosnku albo przekrojoną na pół główkę. Skropić oliwą, posypać solą i przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp 190stC. Pod koniec można posypać pokruszonym serem feta i zapiekać jeszcze ok 10 minut.

Podawać na ciepło np. z chrupiącą bagietką.

Upieczony czosnek pysznie smakuje rozsmarowany na bagietce. 

Smacznego!


Pieczona młoda kapusta

 


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam młodą kapustę. Pieczona brzmi rewelacyjnie, muszę koniecznie spróbować z sosem jogurtowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam że nigdy takiej nie jadłam. Jestem ciekawa jak smakuje ta kapusta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzieś już taka jadłam. Chętnie spróbuję sama zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam młodą kapustę. Super pomysł na wegetariański obiad.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taką kapustę. Będę musiała spróbować z tą fetą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda. Takiej jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba jeszcze takiej nie jadłam. Zapowiada się smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię kapustę w każdej postaci. Pieczona z sosem jogurtowym to musi być pyszne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja chętnie bym spróbowała. Mąż raczej nie byłby chętny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie się zapowiada. Nie jadłam jeszcze takiej kapusty.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj