Kruche delikatne mięso z fileta indyka i wyrazisty sos śmietanowo-porowy - oto pomysł na pyszny obiad w pół godziny.
Polecam również inne przepisy na obiad :
- Kotlety z indyka nadziewane pieczarkami i serkiem
- Gulasz paprykowy i placki po węgiersku
- Klopsiki w sosie grzybowym
- Polędwiczki w sosie musztardowym
- Gulasz z kurkami
- Zapiekany ryż z pomidorami i szaszłyki z indyka
Kotlety z indyka w sosie porowym
Składniki na 4 porcje: - 4 kotlety z fileta indyka (lub kurczaka), ok 600g
- kawałek pora ok 15cm (biała i jasnozielona część)
- 1 ząbek czosnku
- 100ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 50g sera z niebieską pleśnią
- opcjonalnie: 100g pieczarek lub kilka suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- tymianek
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki mąki
Kotlety odrobinę rozbić tłuczkiem, posolić, doprawić pieprzem ziołowym. Obtoczyć w mące, smażyć na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Kotlety odsunąć na bok, na patelnię wlać resztę oleju, wrzucić pokrojone pory i posiekany ząbek czosnku, smażyć mieszając, aż por zwiędnie (ok 1-2 minuty). Dodać pokrojone pieczarki lub pomidory, posolić, doprawić pieprzem i tymiankiem. Kotlety rozłożyć na patelni, wlać śmietankę, pokruszyć ser. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 15-10 minut.
W tym czasie ugotować kaszę, makaron lub ziemniaki.
Podawać z ulubioną surówką.
Smacznego!
Ciekawy pomysł na obiad. Takiego sosu nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na obiad. Bardzo lubię takie nowe przepisy.
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję, bo jeszcze nigdy nie robiłam sosu porowego.
OdpowiedzUsuńUwielbiam delikatne mięso indyka, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńTo danie musi być pyszne. Już czuję ten aromat pora. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie gotowałam tak indyka. Na pewno jest smaczny. Będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Skusiła bym się na taki obiadek.
OdpowiedzUsuńNiegdy nie robiłam indyka. Potrawa wygląda smacznie. Ja lubię takie nowości.
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie ten sos. Muszę spróbować taki zrobić.
OdpowiedzUsuńPomysł na obiad jest ciekawy. Mysle że smakowałby każdemu.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na obiad. Dawno nie robiłam mięsa z indyka.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam mięsa z indyka. Twój pomysł zapowiada się smacznie.
OdpowiedzUsuń