czwartek, 6 marca 2025

Panka z galaretki

 

Panka z galaretki

Oto najprostszy deser, który przygotujecie zaledwie z 2 składników. Wystarczy opakowanie galaretki i ubek jogurtu lub skyru. Pianka z galaretki smakuje niebiańsko! Jest lekka, delikatna niczym obłok. W zależności od smaku użytej galaretki ma piękne pastelowe kolory, można dodać do niej świeże owoce. To deser na każdą porę roku dla małych i dużych smakoszy:)

Polecam również inne desery na zimno

 

Panka z galaretki

Składniki:

  • 1 op galaretki (na 500ml wody) o dowolnym smaku
  • 1 skyr (150-200g)
  • opcjonalnie: świeże lub mrożone owoce

 

Galaretkę zalać 200ml gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do ostudzenia. Gdy galaretka będzie całkiem zimna, ubić mikserem na pianę. Uwaga: piana bardzo rośnie, lepiej więc użyć dużej głębokiej miski. Ubijać do uzyskania gęstej piany, galaretka zwiększy objętość 3-krotnie. Dodać skyr, zmiksować. Można dodać np. maliny i wymieszać.

Galaretkę przelać do pucharków lub pojemnika, wstawić do lodówki na ok 2h żeby dobrze stężała.  

Żeby wyjąć galaretkę z pojemnika, należy zanurzyć go na kilka sekund w gorącej wodzie, następnie odwrócić na talerz i lekko potrząsać, aż galaretka wyskoczy. 

Smacznego!

Panka z galaretki

 

3 komentarze:

  1. Wygląda pięknie. Na pewno spróbuję ją zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam. Ma pewno będę próbowała zrobić ten deser.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno spróbuję zrobić. Jestem pewna że wszystkim będzie smakować

    OdpowiedzUsuń

Drukuj