piątek, 9 sierpnia 2013

Placki ziemniaczane z kurkami



Chrupiące placki ziemniaczane podane z kurkowym sosem śmietanowym. W sezonie grzybowym nasz nr jeden:) Proste danie, a jakże smaczne i treściwe.



1kg ziemniaków
1 cebula
2 jaja
2 łyżki mąki
Sól, pieprz, majeranek

Sos: 
1 cebula
500g kurek
200ml śmietany 18%
100g wędzonego boczku
1 łyżeczka mąki
Pęczek koperku
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia (użyłam rzepakowy olej Rapso)

Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jaja, mąkę, doprawić do smaku i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać placek wielkości patelni, smażyć z obu stron na złoto.

Cebulę drobno posiekać. Kurki oczyścić i umyć, większe przekroić na pół. Na patelnię wlać łyżkę oleju, zrumienić pokrojony w kostkę boczek, dodać cebulę, zeszklić. Dodać kurki, dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do kurek, chwilę pogotować razem, aż sos zgęstnieje. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem, posiekanym koperkiem.
Gotowy sos wykładać na gorące placki ziemniaczane.

czwartek, 8 sierpnia 2013

Królik w białym winie z warzywami

Obiadowa propozycja na dziś. Delikatne kruche mięso, pyszne warzywa w białym winie, doprawione rozmarynem i tymiankiem. Polecam.



1 kg mięsa królika
0,5 kg młodych marchewek
200g fasolki szparagowej
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g zielonego groszku
kilka gałązek rozmarynu i tymianku
olej do smażenia (użyłam rzepakowy olej Rapso)
3 łyżki masła
sól, biały pieprz
200ml białego wytrawnego wina
200 ml bulionu warzywnego


Królika podzielić na mniejsze kawałki, każdy posolić, posypać pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę.
Marchew obrać, pokroić w kawałki, cebulę pokroić w piórka, paprykę pokroić w paski, fasolkę przekroić na krótsze kawałki, czosnek posiekać.

Rozgrzać olej, obsmażyć kawałki mięsa z każdej strony na złotobrązowy kolor, wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na mięsie położyć gałązki rozmarynu.
Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać resztę warzyw, krótko podsmażyć. Warzywa wyłożyć na mięso, podlać winem i bulionem, posypać listkami tymianku. Naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 1,5h w temp. 180st.C.


wtorek, 6 sierpnia 2013

Barszczyk z jajkiem



Pamiętam ten smak z dzieciństwa - słodkawy smak barszczu i jajko. Szczególnie teraz, gdy w ogrodzie pełno jest warzyw, warto korzystać z ich młodych smaków.

Składniki:
2 pęczki buraczków z botwinką
4 jaja
2 łyżki oleju do smażenia
1 mała czerwona cebula
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
sól

Buraczki umyć, obrać, pokroić w słomkę, a botwinkę w kostkę.

Na rozgrzanym oleju zrumienić posiekaną cebulę, dodać buraczki, podlać szklanką wody, zagotować i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dolać 3 szklanki gorącej wody, zagotować. Doprawić do smaku solą i octem.
Jaja ugotować na twardo, pokroić w grubą kostkę, dodać do barszczu.
Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami. 


sobota, 3 sierpnia 2013

Jagodzianki jak u babci

Jeszcze ciepłe, mięciutkie, pachnące, takie puchate, że rozpływają się w ustach;) Jagodzianki… przecież nie mogło się obyć bez tych cudownych bułeczek w pełni sezonu jagodowego.

Jagodzianki jak u babci

 
Składniki (na ok. 2 blaszki bułeczek):
200ml mleka
25g drożdży
3 szklanki mąki
1 jajo
4 żółtka
100g masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki oleju

2 szklanki jagód
Cukier do nadzienia
Cukier puder do posypania

Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
1 jajo i żółtka wymieszać z cukrem, dodać resztę mleka, ekstrakt, wlać wyrośnięte drożdże, olej, wsypać mąkę i wyrobić jednolite ciasto (może być lekko klejące). Odstawić na ok. 15 minut, po tym czasie dodać masło, znowu wyrobić.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć wilgotną lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jagody umyć i osuszyć na durszlaku.
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować, wycinać dużą szklanką kółka, na środek każdego kłaść łyżkę jagód, posypać odrobiną cukry, dokładnie zlepić brzegi, formując bułeczkę. Odstawić do napuszenia na ok. 30 minut. Wstawić do ciepłego piekarnika, piec ok. 20 minut w t. 170st.C. Gotowe jagodzianki posypać cukrem pudrem.

czwartek, 1 sierpnia 2013

Aqua fresca ogórkowa

Orzeźwiający napój rodem z Ameryki Południowej. U mnie w wersji ogórkowej. Skutecznie gasi pragnienie.



1 szklanka wody mineralnej
2 duże ogórki
1 łyżeczka cukru
sok z połowy limonki
kilka listków mięty
lód

Obrany ogórek i listki mięty zmiksować w blenderze, dodać wodę, cukier, sok z limonki, jeszcze raz zmiksować. Wlać do szklanek, podawać z lodem.