poniedziałek, 31 marca 2014

Tort migdałowo-malinowy


 Tort! Wspaniale czekoladowy, wilgotny, z delikatnym malinowym kremem... pyszny! Do ciasta  dodałam tarte migdały, które cudownie zmieniły smak tradycyjnego zwykłego biszkoptu, zachowując jednocześnie jego lekkość i puszystość. Krem na bazie mascarpone wręcz doskonale komponuje się z malinami. Komu kawałeczek?:)
Polecam!

Składniki:
ciasto:
6 jaj
1 szklanka trzcinowego cukru pudru
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
2/3 szklanki tartych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:
50ml likieru migdałowego
80ml soku z pomarańczy

Krem:
200ml śmietanki 30%
500g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
200g malin (mogą być mrożone)

Polewa:
2 łyżki śmietany 18%
80g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła/margaryny

100g malin do dekoracji

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier puder, ciągle ubijając dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać migdały, jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 35miniut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z foremki, przekroić na 3 blaty.

Krem: Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier puder, dodać mascarpone, zmiksować. 1/3 kremu odłożyć, do pozostałego dodać maliny (zamrożonych nie trzeba rozmrażać), wymieszać.

Na paterze położyć jeden blat, naponczować, wyłożyć połowę kremu z malinami, przykryć drugim blatem, naponczować, wyłożyć resztę kremu z malinami, przykryć trzecim blatem, również naponczować, posmarować odłożonym kremem bez malin. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Polewa: Czekoladę roztopić, dodać śmietanę, masło, ciągle mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić. Polewą polać wierzch tortu, udekorować malinami.
Smacznego:)

niedziela, 30 marca 2014

Ciecierzyca w sosie pomidorowym z chorizo


Ciecierzycę (tudzież cieciorkę lub groch włoski) odkryłam niedawno i bardzo żałuję, że tak późno. Jest wspaniała! W smaku coś pomiędzy grochem a fasolą, słodkawa, nieco orzechowa, bardzo nam posmakowała. A do tego jest niezwykle zdrowa - zawiera żelazo, fosfor, cynk, potas, magnez, witaminy grupy B, błonnik. Można z niej przyrządzić sałatki, hummus, falafele, chrupać zamiast chipsów. Ugotowałam ją z sosem pomidorowym i chorizo - pyszności na talerzu:)
Polecam!

Składniki (na 4 porcje):
1,5 szklanki ciecierzycy
1 puszka pomidorów w zalewie (pokrojonych)
100g chorizo
100g wędzonego boczku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 cebula
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
szczypta chili
sól, pieprz
garść liści bazylii

Ciecierzycę zalać wodą, pozostawić na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości (zazwyczaj trwa to ponad godzinę, ja gotowałam w szybkowarze 20 minut). Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić plasterki chorizo, na tej samej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać boczek, podsmażyć, dodać posiekany czosnek. Zalać pomidorami z puszki, zagotować. Ciecierzycę odcedzić, dodać do sosu pomidorowego, razem wymieszać, doprawić do smaku papryką, chili, solą, pieprzem, dusić pod przykryciem 5-10 minut, tuż przed końcem duszenia dodać listki bazylii oraz chorizo.
Smacznego!

piątek, 28 marca 2014

Pasztet z królika


Pasztet z królika

Tak to już jest, że świąteczne potrawy muszą być nieco bardziej wyszukane, wykwintne, niecodzienne. Taki właśnie jest ten pasztet: mięso królika duszone w winie, z dodatkiem wędzonego boczku i grzybów, doprawione rozmarynem, gałką muszkatołową. Zadowolenie domowników i gości gwarantowane:)
Polecam!

Pasztet z królika

 Składniki:
1 królik (ok. 1-1,3kg)
150g wędzonego boczku
150g drobiowych wątróbek
1 średniej wielkości cebule
1 korzeń pietruszki
1 marchew
garść suszonych grzybów (najlepiej borowików)
2 szklanki białego wytrawnego wina
1 kajzerka (czerstwa)
4 jaja
kilka gałązek rozmarynu
0,5łyzeczki gałki muszkatołowej
3 ziarenka ziela angielskiego
sól morska
pieprz świeżo mielony
3 łyżki masła klarowanego do smażenia
Masło klarowane do smarowania formy
Bułka tarta do posypania formy

Warzywa obrać, pokroić w duże kawałki, cebule pokroić w ćwiartki. Królika pokroić na kawałki, boczek pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozpuścić masło, zrumienić boczek, dodać cebulę, warzywa, chwilę razem podsmażać. Dodać kawałki królika, rozmaryn, ziele angielskie, grzyby, zalać winem oraz pół litra wrzątku, zagotować, przykryć i dusić ok. godziny, w razie potrzeby podlewając gorącą wodą (żeby się nie przypaliło). Ok 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Gdy mięso będzie miękkie, zdjąć z ognia, ostudzić.
Mięso oraz warzywa wyjąć z wywaru. Bułkę namoczyć w wywarze, mięso królika oddzielić od kości, zmielić razem z boczkiem, wątróbką, warzywami, namoczoną bułką (mieliłam 2 razy). Dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. Wymieszać do uzyskania gęstej "papki", podlewając wywarem.
Foremkę (u mnie13x30) wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę mięsną, wyrównać wierzch (u mnie masa wypełniła foremkę trochę ponad połowę). Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 60 minut w temp. 170stC. Upieczony pasztet ostudzić i wstawić do lodówki, by stężał.
Smacznego!



czwartek, 27 marca 2014

Szybkie kanapki z pieczonymi warzywami


Zostały mi pieczone warzywa - marchewka i seler, na parapecie zieleni się szczypiorek, a na stole leży bochenek domowego żytniego chleba .
Więc co będzie na śniadanie? Zgadliście;) kanapki... z serkiem i szczypiorkiem, z pieczonymi warzywami, oliwkami... Nie ma tu dokładnych proporcji składników. Pełen spontan - bardzo szybkie i bardzo pyszne!

Potrzebne będą:
kilka kromek chleba
100g twarogu lub serka śmietankowego (oraz 1-2 łyżki jogurtu, jeśli serek jest zbyt gęsty)
pęczek szczypiorku
pieczone warzywa (marchew, seler, pietruszka)
oliwki
szczypta morskiej soli

Szczypiorek posiekać, wymieszać z serkiem, doprawić do smaku. Kromki chleba posmarować serkiem, wyłożyć warzywa, pokrojone oliwki.
Smacznego:)

wtorek, 25 marca 2014

Chałka waniliowa

 Chałka waniliowa

Puszysta, mięciutka, delikatnie słodka, maślana, pachnąca wanilią, z chrupiącą kruszonką ... to wszystko dotyczy jednej chałki:) A powodem jej zrobienia była chęć nauczenia się robić warkocz z 6 części. Jak to w życiu bywa, nie taki warkocz straszny, jak ci, co go malują:) Efekt moich poczynań miał wymiar przekątnej dużej blachy, a dokładnie 45cm... a potem ten warkoczyk jeszcze nieco urósł... Chałka więc wyszła ogromna! i w dodatku bardzo smaczna:) Można oczywiście ciasto podzielić na pół i upiec dwie "normalne" chałki.
Polecam!

Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:

Chałka waniliowa

Składniki:
1 szklanka mleka
25g drożdży
1 laska wanilii
50g masła
3 jaja
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżka oleju

Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki pełnoziarnistej mąki

Drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, wymieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać je do mleka.
1 jajo i 2 żółtka (białko zostawić do posmarowania chałki) rozmieszać z resztą cukru, wlać pozostałe mleko, wsypać przesianą mąkę (2,5szklanki), wlać wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując pozostałą mąkę. Ciągle wyrabiając, dodać roztopione i przestudzone masło. Ciasto dobrze wyrobione powinno zacząć odstawać od ręki. Uformować z niego kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 1-1,5godziny).
Ciasto podzielić na 6 części, upleść warkocz, przełożyć na blachę. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na ok 40 minut.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Chałkę posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC.
Studzić na kratce.
Smacznego!
chałka z 6 warkoczychałka waniliowa