poniedziałek, 17 lutego 2014

Indyk curry z ananasem i ryżem

Coś dla miłośników curry: delikatne mięso z filetu indyka na słodko z dodatkiem ananasów i kukurydzy, pikantne, egzotyczne w smaku. Do tego ryż w pięknym żółtym kolorze, ugotowany z dodatkiem kurkumy... Pyszności!

Składniki:
300g filetu z indyka
pół puszki ananasów
100ml soku ananasowego (ewentualnie można użyć zalewę z puszki)
1 łyżeczka curry, papryka czerwona słodka, papryka chili cayenne (użyłam Kamis)
3 łyżki kukurydzy (może być konserwowa)
1 łyżeczka mąki (do zagęszczenia sosu)
1 czerwona cebula
olej do smażenia

100g ryżu
1 łyżka masła klarowanego
sól morska z ziołami
szczypta kurkumy

Mięso pokroić w kostkę, trochę posolić, mocno doprawić curry, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, smażyć na złoty kolor z każdej strony, dodać pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażyć razem, dodać pokrojone w kostkę ananasy, kukurydzę, zalać sokiem, zagotować, przykryć i dusić ok 10 minut. Dodać paprykę słodką i chili, wymieszać. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody, zagęścić sos.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać ryż, smażyć ciągle mieszając, aż każde ziarenko będzie obtoczone w maśle. Zalać osolonym wrzątkiem (proporcje ryżu do wody 1:2-2,5), ugotować na małym ogniu aż ryż wchłonie wodę. Podawać z mięsem w sosie curry.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Lubimy tak przygotowanego indyka:) danie musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ryż smażyć surowy ? I kiedy kurkuma ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ryż smażymy surowy, a później zalewamy wodą i gotujemy. Kurkumę dodaję podczas gotowania ryżu.

      Usuń

Drukuj