wtorek, 3 lutego 2015

Jabłka w cieście kokosowym



Chcę coś słodkiego. No dobrze, może nie do końca słodkiego, ale owocowego. Ale też nie sam owoc, tylko w postaci deseru... 
Miewacie takie zachcianki? Ja ratuję się czymś smacznym, szybkim i prostym, żeby przygotować, zjeść i nie mieć wyrzutów sumienia;) Weźmy chociażby takie jabłka w cieście z dodatkiem mąki kokosowej - pychotka!

Składniki:
2 jabłka (szara reneta)
1 małe jajko
0,5 szklanki maślanki
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki kokosowej Ol'Vita
1/4 łyżeczki sody
1op. cukru waniliowego
cukier puder do posypania
1 łyżka oleju do smażenia

Jabłko obrać, pokroić w krążki, wykroić gniazda nasienne.
Jajko rozbełtać z cukrem waniliowym, sodę wymieszać z maślanką, wlać do jajka. Wsypać obie mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Krążki jabłka maczać w cieście, wykładać na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem, smażyć na złoto z obu stron.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Z tego samego ciasta można usmażyć racuszki, dodając pokrojone lub starte na dużych oczkach jabłka.

Smacznego!

35 komentarzy:

  1. Rewelacyjny deser. Spróbuj tak też zrobić plastry ananasa. Pychotki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, ananasa nie próbowałam, ale już czuję, że będzie obłędny! Dzięki za pomysł:)

      Usuń
  2. cudowny przepis, musimy wypróbować, pewnie sprawdzi się do kawy
    zapraszamy do nas: blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie jabłuszka, muszę zrobić niedługo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię jabłka w cieście. Muszę spróbować tej wersji, bo wygląda baaardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakują również pysznie;) kokosowy posmak ciasta fajnie się komponuje z jabłkiem

      Usuń
  5. W kokosowym cieście musiały smakować wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie! :) uwielbiam kokosowe smaki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe! Muszą być megapyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Obudziłaś we mnie wspomnienia dzieciństwa... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas w dzieciństwie częściej były racuszki z jabłkami, ale też pyszne;)

      Usuń
  9. Mniam..jabłka w cieście wręcz uwielbiam , pyszota

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają cudownie i tak też pewnie smakują, skoro głównym składnikiem jest szara reneta :P Jabłek w cieście nigdy nie jadłam, ale bardzo często robię placki z ich udziałem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są podobne do placków z jabłkami, tylko że mają taki jeden duży kawałek jabłka w środku:)

      Usuń
  11. Deser pierwsza klasa, jak zawsze zresztą u Ciebie na blogu. Szybki i prosty w przygotowaniu. Super

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiego idealnego połączenia aż żal byłoby nigdy nie spróbować :) Koniecznie zapamiętujemy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. próbować zawsze warto, a nóż widelec - posmakuje;)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. u nas częściej były racuchy, więc teraz nadrabiam;)

      Usuń
  14. Jabłka w cieście to smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. rewelacyjny deser! świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  16. Jejku aż zgłodniałam! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj