środa, 25 listopada 2015

Rogaliki twarogowe z różą

Kto z Was już widział pierwszy śnieg? U nas padał wczoraj. Piękne, delikatne płatki sypały się z nieba, by za chwilę stopnieć. Patrzyłam na nie, zastanawiając się nad słodkościami na Święta. Słodkie dodatki do prezentów już stały się dla mnie tradycją. Pierniczki, śliwki w czekoladzie, keksy w wersji mini, rogaliki z różnym nadzieniem...
Rogaliki już kilkakrotnie pojawiały się na blogu, ale z różanym nadzieniem jeszcze nie było. Oczywiście płatki róży własnoręcznie były zebrane, a później utarte i usmażone na pyszny dżemik. Rogaliki przypadną do gustu każdemu, kto lubi różane smaki. Słodkie maleństwa;) 

Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka

 Rogaliki twarogowe z różą

Składniki (na 60 sztuk):
150g masła
275g twarogu półtłustego
250-300g mąki (w zależności jak mokry jest twaróg)
200g dżemu z płatków róży
2 łyżki różanego cukru pudru (utarte na pył suche płatki róży i hibiskusa, wymieszane z cukrem pudrem)

Z masła, twarogu i mąki szybko zagnieść ciasto, najlepiej zrobić to za pomocą malaksera lub z użyciem ręcznego blendera. Ciasto owinąć folią, schłodzić przez godzinę.
Ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy ok 26cm (grubość ciasta 1-2mm), pokroić na 12 trójkątów (jak tort). Na każdy trójkąt położyć łyżeczkę dżemu, zwinąć rogaliki. Układać na blasze w niedużych odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut w temp. 180stC, ostudzić na kratce. Rogaliki oprószyć cukrem pudrem.
Słonecznego dnia!

13 komentarzy:

  1. jakie pyszne rogaliki! a u nas pierwszy śnieg był jeszcze w niedzielę, chociaż również wszystko szybko stopniało :( a dzisiaj słońce świeci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam różaną konfiturę, chętnie zrobię podobne rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwierz nam, mimo, że nie lubimy różanych przetworów to jeśli wiemy, że te płatki róż były własnoręcznie zbierane i przetwarzane to nigdy w życiu byśmy takiego rogalika Tobie nie odmówiły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pamiętam, że za różą nie przepadacie, ale kto wie, może w rogalikach by Wam posmakowała;)

      Usuń
    2. Jesteśmy przekonane o tym, że tak :) Bo my nie lubimy sztucznych i mega nachalnych aromatów a skoro zrobiłaś wszystko sama to na pewno dżem jest cudowny :)

      Usuń
  4. Lubię też wcześniej pomyśleć o świętach i zaplanować smakołyki :) Rogaliczki z różą - yum, yum!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. te rogaliki muszą byc pyszniutkie :) porywam kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rogaliczki jak malowane, a bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj kochana cudowne ci wyszły te rogaliczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rogaliki wyglądają lepiej niż te z cukierni! Pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje smaki! Różane nadzienie i ten cukier rózano- hibiskusowy.... Kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To nadzienie zwojowało moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj