sobota, 5 marca 2016

Babka drożdżowa parzona


Babka drożdżowa parzona
Baby, ach te baby! Na Wielkanocnym stole zajmują jedno z głównych miejsc. I choć pieczemy je również w ciągu roku, to te świąteczne są pełne dostojeństwa i smakują absolutnie wyjątkowo. 
Jeśli macie w planach upieczenie babki drożdżowej, spróbujcie część mąki zaparzyć gorącym mlekiem. Wpłynie to bardzo korzystnie na strukturę ciasta, stanie się ono delikatniejsze, bardziej wilgotne i dłużej zachowa świeżość. Tylko jak upilnować domowników, by nie zjedli babki jeszcze ciepłej???;)
 

Babka drożdżowa parzona

Składniki:
300g mąki luksusowej (2 szklanki minus lekko kopiasta łyżka)
130ml mleka
15g drożdży
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
50g masła
2 łyżki rumu
50g rodzynków
skórka otarta z małej cytryny
ziarenka z laski wanilii

Rodzynki zalać rumem, odstawić.
Mleko mocno podgrzać, wsypać 2/3 szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić, aż zaczyn ruszy (ok 15 minut).
Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na ok 40 minut, następnie krótko zagnieść jeszcze raz, uformować wałek i wyłożyć nim formę na babkę, końce ciasta zlepić.
Formę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania - ciasto powinno wyrosnąć co najmniej dwukrotnie (u mnie rosło 1,5godziny i prawie 3 razy powiększyło objętość).
Nagrzać piekarnik do 170stC, wstawić ciasto, piec ok 40 minut. Po upieczeniu babkę pozostawić na 10 minut w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce przykrytą ściereczką.
Babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Udanych wypieków!

Babka drożdżowa parzona


25 komentarzy:

  1. Ale kusisz tą babką :D A nam wczoraj siostra wysłała zdjęcie babki gotowanej, którą właśnie zrobiła :P Jesteście okrutne! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Po tym jak niedawno upiekłam pierwszą drożdżową,zrobię kolejne.Piękna i puchata!,

    OdpowiedzUsuń
  3. Na Wielkanoc idealna babeczka. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka drożdżowa koniecznie musi się u mnie pojawić na Wielkanoc;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka wygląda cudownie ^^, aż nabrałem ochoty by coś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna. Tak jak wspominałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiele babek w życiu robiłam, ale parzonej i drożdżowej zarazem jeszcze nie miałam okazji. Piękna wyszła, ozdobiłaby wspaniale stół wielkanocny. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudna baba, a z Ciebie Julianna babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna i bardzo odpowiednia na Wielkanoc !

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ wspaniale wygląda, musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale wspaniała baba! Czuć, że Wielkanoc już blisko :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna baba :-) na świąteczny stół idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki Tobie czuję święta : )

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka ładna babka! I z pewnością mega smaczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Co raz bliżej święta, co raz bliżej święta :) Ah chciała bym żeby ktoś mi taką upiekł, wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Namówiłaś mnie. W tym roku Twoja baba bo moja się mi znudziła 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam;) a może masz ochotę na kulicz? Też jest pyszny!

      Usuń
    2. Kulicz może w przyszłym roku ... Tymczasem zostałam poproszona o upieczenie po raz drugi Twojej baby - wszystkim smakuje <3 Jest pyszna, wilgotna, aromatyczna.
      Zabieram się do wypieku z przyjemnością mimo późnej pory... Zapach tej baby nie pozwoli nam usnąć. Jej aromat rozniesie się po całym domu.
      Wpisuję przepis na swoją żelazną listę sprawdzonych i niezastąpionych przepisów.
      Wesołych Świąt Julianno i dziękuję.

      Usuń
    3. Ależ się cieszę, że Wam posmakowała!
      Dziękuję za życzenia i również życzę Wam radości ze Zmartwychwstania Pana na każdy dzień!!!

      Usuń

Drukuj