piątek, 16 listopada 2018

Pasta z wędzonej makreli




Zdecydowanie zaliczam się do miłośników wszelakich smarowideł kanapkowych. Najczęściej robię różne pasty a'la hummus, wariacji na ich temat jest bez liku. Lubię też pasty jajeczne i rybne. Ta pasta z wędzonej makreli bardziej przypomina chyba sałatkę, pokrojone w drobna kostkę ogórki przyjemnie chrupią, a suszone pomidory dodają charakteru.

Pasta z wędzonej makreli 

Składniki:
1 wędzona makrela (ok 300g)
2 kiszone ogórki średniej wielkości
100g żółtego sera
2 łyżki majonezu
4 suszone pomidory
pieprz do smaku
sok z cytryny
słodka papryka

Makrelę obrać dokładnie ze skóry i ości. Ogórki pokroić w drobną kostkę, odcisnąć z nadmiaru soku. Pomidory pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, sokiem z cytryny, papryką.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)



2 komentarze:

  1. dla mnie to smak dzieciństwa, bo mój wujek miał przetwórnię ryb i wędził makrele:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham tego rodzaju pasty i robię często, żonglując tylko składnikami. Świetny dodatek suszonych pomidorów do makreli - też tak następnym razem spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj