wtorek, 6 listopada 2018

Makaron ze szpinakiem i mascarpone




Znowu szpinak?? Hura!:) Być może się powtarzam, ale nie wnikam w wojnę opinii na temat zawartości żelaza w szpinaku. Po prostu lubię te zielone liście. Z mascarpone, boczkiem i orzechami włoskimi tworzy naprawdę smakowity sos, a podany z cieniutkim makaronem cappellini smakuje jeszcze lepiej. I co też niemało ważne - danie przygotujecie w niecałe 15 minut. To się nazywa pomysł na szybki obiad;)

Makaron ze szpinakiem i mascarpone

Składniki (na 2 porcje):
garść liści szpinaku
50g wędzonego surowego boczku
3 łyżki mascarpone
1 szalotka
1 ząbek czosnku
2 suszone pomidory
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
5-6 orzechów włoskich (wyłuskanych, posiekanych)
150g makaronu capellini (lub spaghetti, tagliatelle)

Szalotkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i suszone pomidory, smażyć aż boczek się zrumieni. Dodać opłukany szpinak, smażyć aż szpinak zwiędnie. Dodać mascarpone, wymieszać. Doprawić do smaku. Jeśli sos będzie za gęsty, rozrzedzić odrobiną wody z gotowania makaronu.
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić, wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerze, posypać serem i orzechami.
Smacznego!





3 komentarze:

  1. od paru dni chodzi za mną taki makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też szpinak uwielbiam, tylko męża jakoś przekonać do niego nie mogę :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie z orzechami i mascarpone to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj