piątek, 22 listopada 2019

Żółta sałatka - z ananasem, selerem, kukurydzą


Nie wymyśliłam jej. Poczęstowała nas kiedyś znajoma, nazywając ją "żółtą sałatką". I faktycznie, wszystkie składniki sałatki mają rożne odcienie żółtego koloru (pomijając białko jajka, ale nie czepiajmy się szczegółów;) i w takim zestawieniu smakowo bardzo do siebie pasują.
Pewnego razu zachciało mi się jakiejś sałatki, nieco treściwszej, żeby zastąpiła całą kolację. Przypomniałam sobie żółtą sałatkę i oczywiście musiałam coś dodać od siebie, sypnęłam więc prażonych pestek słonecznika, a do sosu dodałam ząbek czosnku. Pycha! 

Żółta sałatka - z ananasem, selerem, kukurydzą

Składniki:
2 słoiki selera marynowanego (po 400ml)
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów w plastrach
4 jajka
200g żółtego sera
1/3 szklanki pestek słonecznika (opcjonalnie)

sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki naturalnego jogurtu
ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól
sok z cytryny do smaku

Seler odsączyć na durszlaku i odcisnąć z nadmiaru zalewy.
Ananasy osączyć, pokroić.
Kukurydzę osączyć.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić w słomkę.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki (oprócz pestek) umieścić w misce, wymieszać.
Przygotować sos: Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę, posypać pestkami.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!



1 komentarz:

Drukuj