piątek, 22 marca 2019

Sałatka z wątróbką z dorsza

 

Na dniach otworzyłam puszkę wątróbek z dorsza, ale w tamtej chwili pomysłu wystarczyło mi jedynie na zrobienie kanapek. Były mega dobre (z twarożkiem, kiełkami, na chrupiącej bagietce), a wraz z pierwszym kęsem zrodził się pomysł na sałatkę z wątróbkami, coś jak sałatka cezar. Nieskromnie powiem, że to był jeden z najlepszych kulinarnych przebłysków w moim blogerskim życiu:) 

Sałatka z wątróbka z dorsza

Składniki (na 2 porcje):
1/4 sałaty lodowej lub 1 mini sałata rzymska (albo mieszanka sałat)
2 jajka
1 puszka wątróbek z dorsza (115g)
50g parmezanu (lub innego sera o wyrazistym smaku)
4 kromki ciabatty lub bagietki
2 łyżki pestek słonecznika
kiełki brokuła
1 ząbek czosnku
oliwa

sos:

2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
0,5 łyżeczki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej 
sól
pieprz

Ciabattę skropić oliwa, podpiec w piekarniku na złoto, natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę. 
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. 
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki.
Wątróbki osączyć z oleju, większe kawałki pokroić. 
Sałatę porwać, wyłożyć na talerze. Na sałatę wyłożyć wątróbki dorsza, jajka, ciabattę, kiełki. Posypać pestkami słonecznika i tartym serem.
Składniki sosu wymieszać. sosem polać sałatkę.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, nigdy jeszcze nie jadłam wątróbki z dorsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kupić tę wątróbkę, piękne zdjęcia ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Zapisuję. :)
    Skusiłam się dzisiaj, żeby przygotować śledzie pod pierzynką.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj