środa, 20 listopada 2019

Sernik marmurkowy



Dobry sernik nie jest zły, jak mawiał klasyk. A jeśli jeszcze ów sernik ma w sobie to coś, to i oko nacieszy, i podniebienie zaspokoi:)
Co takiego ma w sobie ten marmurkowy sernik? A no przede wszystkim smak - kremowy, wyraźnie sernikowy z czekoladową nutą i chrupiącymi orzechami. Ale też jego przekrój, gdzie białe i ciemne warstwy tworzą marmurkowy wzór. 


Sernik marmurkowy 

Składniki:
spód:
150g ciastek digestives
1 kopiasta łyżka kakao
70g masła
1 łyżka śmietanki

Herbatniki zmielić, wymieszać z kakao. Dodać roztopione masło ze śmietanką, wymieszać i wyłożyć do formy o średnicy 23cm (lub 20x30cm), uklepać na dnie za pomocą np. dna szklanki. Wstawić do lodówki na 30 minut.

masa serowa:
800g twarogu półtłustego
150ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
4 jajka 
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (lub sok i starta skórka z pomarańczy*)
1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
100g gorzkiej czekolady


* pomarańczę należy dokładnie wyszorować i sparzyć, najlepiej użyć pomarańczy ekologicznej)


polewa:
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1/3 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych)

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Oddzielić żółtka od białek. Twaróg przetrzeć przez sito (lub zmielić trzykrotnie na maszynce), dodać cukier, śmietankę, żółtka, ekstrakt z pomarańczy, zmiksować.
Wsypać budyń i ponownie zmiksować. 
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową najlepiej w 3 turach, za każdym razem ostrożnie i delikatnie mieszając.
1/3 masy zmiksować z roztopioną czekoladą. 

Na ciasteczkowy spód wykładać łyżką na przemian jasna i czekoladową masę. Najlepiej najpierw wyłożyć 2 łyżki jasnej masy, następnie 1 łyżkę czekoladowej. Masę wykładać na środek formy, gdy cała zostanie wyłożona, lekko potrząść formą, żeby masa się wyrównała.

Piekarnik rozgrzać do 200stC, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą (powinno być mniej więcej wielkości formy z sernikiem, żeby podczas pieczenia woda mocno parowała).
Sernik wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150stC, piec przez godzinę. Środek sernika powinien być ścięty. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiach przez godzinę, a następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować polewę:cukier wymieszać z kakao, wsypać do śmietany, zagotować ciągle mieszając. Gotować kilka minut, aż polewa zacznie gęstnieć. Rozprowadzić na wierzchu sernika, posypać orzechami.

Przechowywać w lodówce.
Smacznego!









6 komentarzy:

  1. Witam,
    Nie mogę znaleźć informacji więc moje pytanie.
    Jaka śmietanka (ile %) jest użyta do masy serowej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny sernik ! Muszę kiedyś zrobić podobny bo robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny, zachwycający, aż szkoda jeść, ale trzeba bo przepis zachęca.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj