piątek, 27 marca 2020

Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru)

 

Kolejna improwizacja na temat ciastek owsianych. Tym razem w zdrowszej wersji, gdyż słodzone są tylko daktylami i bananem. Do tego są bez mąki, a jedynie z płatkami owsianymi, a masło orzechowe dodaje im ciekawego posmaku.
Do kawy albo mleka są w sam raz;)

Polecam również inne przepisy na zdrowe ciasteczka:

Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru)

Składniki (na ok 25 sztuk):
1 banan (mocno dojrzały)
1 małe jajko
3 łyżki masła orzechowego
2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
7-8 daktyli (ok 100g, dałam świeże, suszone trzeba wcześniej namoczyć we wrzątku)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70g gorzkiej czekolady
2 garści orzechów  (dałam włoskie)
opcjonalnie: łyżka sezamu, mak, żurawina, rodzynki

Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, daktyle, masło orzechowe. Wszystko razem zmiksować blenderem.
2/3 szklanki płatków owsianych zmielić w młynku do kawy (nie za drobno), wsypać do masy bananowej. Dodać proszek, całe płatki owsiane, wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać, wsypać do ciasta, wymieszać. Można dodać również żurawinę albo rodzynki, sezam lub mak.
Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste.
Blachę wyłożyć papierem.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej to robić zwilżonymi dłońmi), spłaszczać i układać na blasze w niewielkich odstępach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 17-20 minut w temp. 180stC.
Smacznego!

2 komentarze:

Drukuj