poniedziałek, 31 sierpnia 2020

Owsiane gofry z cukinią i serem

Owsiane gofry z cukinią i serem


Owsiane gofry z cukinią i serem

Kolejna odsłona gofrów na słono. Tym razem stuningowałam moje ulubione gofry z cukinią, dodając mąkę owsianą (czyli zmielone płatki) oraz więcej żółtego sera, dzięki czemu miały bardziej wyrazisty serowy smak. 

I jak zawsze w przypadku gofrów - duże znaczenie ma gofrownica. Mój Dezal kolejny raz zdał egzamin na 6:) 

Jeśli jeszcze nie wiecie, jaką gofrownicę wybrać, przeczytajcie poprzednie wpisy na blogu:

Gofry - przepis podstawowy 
Gofry z cukinią i serem
Bananowe gofry z czekoladą

 

Owsiane gofry z cukinią i serem

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cukinia (ok 400g) 
  • 100ml śmietany (12-18%)
  • 150g tartego żółtego sera
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2/3 szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków)
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • szczypta ulubionych ziół (np. tymianek, prowansalskie, greckie)


Cukinie zetrzeć na dużych oczkach, odcisnąć sok. Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać cukinię, wsypać mąkę owsianą z sodą, wymieszać. Doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki, żółty ser, olej i ponownie wymieszać.
Rozgrzać gofrownicę. Na płytę wyłożyć porcje ciasta, zamknąć gofrownicę i piec do zarumienienia (ok 3-4 min., w zależności od gofrownicy). Gofry zdejmować za pomocą patyczka, mogą lekko kleić się do gofrownicy ze względu na topiący się ser.
Upieczone gofry podawać wg uznania, np. z mozzarellą, sosem, sałatką.
Smacznego! 

 

Owsiane gofry z cukinią i serem
Owsiane gofry z cukinią i serem

2 komentarze:

  1. Piękny wygląd - to mogę ocenić. Wyglądają na pyszne, a ładne zdjęcia na duży plus.
    Zapraszam, https://veersonblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj