wtorek, 5 maja 2020

Pizza bianca z białym sosem


Tradycyjna pizza margherita z sosem z pomidorów jest poniekąd podstawą wszystkich innych pizz z czerwonym sosem. Niektóre składniki, jak na przykład brokuły, cukinia, szparagi, kurki, dla mnie jednak lepiej smakują z białym sosem, stąd nazwa tej pizzy - bianca. Do przygotowania białego sosu do pizzy używam śmietany, czosnku, serka i ziół, taki sos po upieczeniu jest aromatyczny, gęsty, ale delikatny i doskonale współgra z innymi dodatkami.
Pizza, którą widzicie na zdjęciach, została upieczona z dojrzewającego ciasta, można jednak upiec ją również na tradycyjnym drożdżowym cieście, a jego grubość dostosować do własnych upodobań.

 

Pizza bianca z białym sosem 

Składniki: 
ciasto na pizzę 

albo ciasto dojrzewające w lodówce (na 1 pizzę):
100ml letniej wody
150g mąki typ 650 (1 szklanka minus 1 łyżeczka)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki suchych drożdży (lub 5-7g świeżych)
1 łyżka oliwy z oliwek

biały sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki serka śmietankowego  
1 ząbek czosnku
sól
spora szczypta tymianku, oregano, rozmarynu lub mieszanki ulubionych ziół

dodatki: mozzarella, cukinia, czerwona cebula, kukurydza, brokuły, oliwki, szparagi, rukola - wg uznania

Ciasto: sol, cukier, drożdże wymieszać z mąką, wlać wodę, wyrobić ciasto, odstawić na ok 10 minut, znowu wyrobić, dodając oliwę z oliwek. Jeśli będzie mocno się kleiło do rąk, podsypać odrobiną mąki. Ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią, wstawić do lodówki na min. 24 godziny. Wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem. 
Piekarnik z blachą lub kamieniem w środku nagrzać do 250stC.
Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku. 
Ciasto wyjąć z miski, delikatnie rozciągać podsypując mąką na krąg o średnicy ok 30cm. 
Ciasto posmarować sosem, wyłożyć dodatki: pokrojoną w piórka cebulę, cukinię, kukurydzę, oliwki, plastry mozzarelli. 
Ciasto za pomocą łopaty przenieść do piekarnika. Jeśli nie mamy łopaty do pizzy, można ciasto rozciągnąć i ułożyć na papierze do pieczenia, a następnie posmarować sosem i wyłożyć dodatki, razem z papierem włożyć do piekarnika (np. za pomocą drewnianej deski).  
Piec ok 7-10 minut.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Ja jak robie to uzywam juz gotowego sosu alfredo :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja raczej unikam gotowców, wolę kombinować sama ze składnikami;)

      Usuń
  2. Ciasto wyrobiłam podwójną porcję, dojrzewa w lodówce 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobra decyzja, bo jedna pizza to zdecydowanie za mało;)

      Usuń

Drukuj