poniedziałek, 17 sierpnia 2020

Zupa jabłkowa z makaronem

 

Zupa jabłkowa z makaronem

Sierpień ma smak jabłek. Tych pierwszych, papierowych, spadających nocą z drzewa, umytych poranną rosą i zbieranych do koszyka. Na szarlotkę, dżem, kompot, pure, racuchy... albo zupę jabłkową ze śmietanką i makaronem. Taką zupę można jeść na ciepło, ale po ostudzeniu również smakuje pysznie. Makaron można zastąpić grzankami z chałki albo sucharkami, które wymieszane z zupą stają się miękkie.

Zupa jabłkowa z makaronem

Składniki (na 2 porcje):

0,5 kg jabłek (ok 10 papierówek)

1 łyżka masła

2 łyżki cukru  

50ml śmietanki kremowej

50g makaronu

szczypta soli

cynamon

 

Makaron wrzucić do gotującej się wody, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (polecam dodać połowę mniej soli, niż zwykle). Po ugotowaniu makaron odcedzić, a wodę zachować (będzie potrzebna do zupy).

Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jeśli kawałki są duże, można przekroić każdy na pół. W rondlu roztopić masło, włożyć jabłka, posypać cukrem, smażyć od czasu do czasu mieszając aż cukier zacznie się karmelizować, a jabłka będą się rozpadać. Wlać ok pół szklanki wody z gotowania makaronu, gotować kilka minut. Jabłka przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się skórek. Powstałe pure rozrzedzić w razie potrzeby odrobiną wody z makaronu. Wlać śmietankę, doprawić cynamonem, zagotować. Do misek włożyć makaron, zalać zupą. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Smacznego!

Zupa jabłkowa z makaronem

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Zupy owocowe bardzo lubię, ale u mnie zawsze tylko truskawkowa i wiśniowa, nawet jakoś nie pomyślałam, że można zrobić jabłkową. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas zupa owocowa bywa rzadko, ale ta jabłkowa bardzo posmakowała;) Jeszcze chodzi za mną śliwkowa...

      Usuń

Drukuj