poniedziałek, 12 października 2020

Ryż z kalafiorem w sosie na indyjską nutę

Ryż z kalafiorem w sosie na indyjską nutę

Jesienią moja kuchnia smakuje inaczej. Z piekarnika unosi się zapach szarlotki, w kubku czeka aromatyczna herbata, a na stole częściej pojawiają się rozgrzewające potrawy, pikantne, aromatyczne, pełne smaków. Ale przygotowanie takiej potrawy wcale nie musi zajmować mnóstwa czasu, gdy mamy pod ręką sprawdzone produkty o dobrym składzie. 

Z marką Pataks znamy się od pewnego czasu. Sięgam po ich sosy, gdy nachodzi mnie chęć na smaki kuchni indyjskiej. Tak było w przypadku tego pomidorowego sosu z kalafiorem i kurczakiem, który podałam z ryżem. Jeśli macie trochę więcej czasu, możecie upiec chlebki naan, żeby wyjadać nimi sos prosto z miski:)

Po więcej rozgrzewających inspiracji zapraszam na kanały marki Pataks: 

Instagram: https://www.instagram.com/pataks_polska/

Facebook: https://www.facebook.com/patakspolska/ 


Ryż z kalafiorem w sosie na indyjską nutę

 

Ryż z kalafiorem w sosie na indyjską nutę

Składniki na 4 porcje: 

  • 1 słoik sosu pomidorowego Pataks Butter chicken *
  • pół niedużej główki kalafiora (ok 0,5kg) 
  • 200g filetu z kurczaka
  • szczypta czerwonej papryki, tymianku, czarnego pieprzu, ząbek czosnku
  • 200g ryżu jaśminowego lub basmati
  • sól
  • liść laurowy do gotowania kalafiora
  • oliwa do smażenia 
  • kolendra lub natka pietruszki  

*można użyć również innego sosu Pataks, np. tikka masala, korma, mild curry

Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, papryką, czosnkiem, tymiankiem, pieprzem.
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego (ok 3-4 minuty), odcedzić.
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać kalafior, wlać sos, wymieszać, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut.
Ugotować ryż: do gotującej się wody wsypać opłukany ryż (2:1), posolić do smaku. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki. Ugotowany ryż przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 10 minut. 
Ryż i sos z kalafiorem wyłożyć na talerze, posypać posiekana kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego! 

Ryż z kalafiorem w sosie na indyjską nutę


 

1 komentarz:

Drukuj