Gdy słyszę hasło "makaron", wiem, że musi być coś na szybko. Na przykład makaron w sosie grzybowym. Sezon grzybowy w pełni, szkoda nie skorzystać;)
Inne przepisy na makaron znajdziecie tu:
Polecam również inne przepisy na makaron z sosem:
- Tradycyjna carbonara
- Gnocchi z sosem pomidorowym i serem
- Spaghetti z pesto
- Tagliatelle z krewetkami i pomidorami
- Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem
- Tagliatelle z krewetkami w winie
- Makaron z warzywami w winnym sosie
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Makaron z sosem grzybowym
Składniki na 2 porcje:
3 średniej wielkości borowiki (ok 200g)1 szalotka lub nieduża cebula
1 ząbek czosnku
100ml śmietanki 18%
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
tymianek
sól
pieprz
makaron
tarty ser
orzechy
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie.
Masło dodać do cebuli.
Grzyby pokroić w plasterki lub kostkę, wrzucić na patelnię do cebuli, smażyć, często mieszając, aż odparują (ok 5-7 minut). Dodać listki tymianku, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę, zagotować, zmniejszyć ogień i pozostawić na kilka minut, żeby sos zgęstniał.
W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić, wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerze, posypać serem i orzechami.
Smacznego!
ciekawy pomysł na makaron!
OdpowiedzUsuńW sezonie na gdzyby trzeba korzystać :)
Usuń