poniedziałek, 28 grudnia 2020

Domowy sos karmelowy

 

Domowy sos karmelowy


Mała szczypta soli dodana do karmelu sprawiła, że tłumy oszalały na punkcie tego smaku. Przyznam, że choć nie wyjadam sosu karmelowego prosto ze słoika, to i jak czasem kupuję sobie lody o tym smaku, a sos lubię dodać od kawy albo polać nim sernik. Dlatego dzielę się prostym przepisem na domowy sos karmelowy, który można mieć na wyciągnięcie ręki w lodówce albo obdarować nim jakiegoś innego wielbiciela słonego karmelu:) 

Domowy sos karmelowy

Składniki:

100g cukru

30g masła

80-100ml śmietanki 30%

opcjonalnie: szczypta gruboziarnistej soli  

Do rondla o grubym dnie (musi być suchy) wsypać cukier, rozprowadzić po całej powierzchni, postawić na ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Uwaga - nie wolno cukru mieszać oraz nie wolno doprowadzić do przypalenia, inaczej karmel będzie gorzki. Rondel zdjąć z ognia, do cukru dodać masło, wymieszać. Wlać śmietankę, rondel umieścić z powrotem na ogniu, podgrzewać mieszając, aż powstanie jednolity sos. Z wierzchu posypać gruboziarnista solą.

Sos przelać do słoika, gdy wystygnie - przykryć i wstawić do lodówki. 

Smacznego! 


Domowy sos karmelowy



1 komentarz:

Drukuj