poniedziałek, 17 stycznia 2022

Orzechowy keks z jabłkami

Orzechowy keks z jabłkami


Orzechowy keks z jabłkami

Swoim wyglądem ten keks przypomina ciasto salceson (niechcący nawet wyszło nawiązanie do poprzedniego wpisu:) Przepis na orzechowy keks z jabłkami znalazłam kiedyś w czeluściach internetu, pochodził z francuskiego magazynu kulinarnego. Miałam chęć na ciasto o wyraźnym orzechowym smaku i postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się! Wyszło miękkie, aromatyczne za sprawą orzechów i cynamonu, a kawałki jabłek dopełniają całość. Myślę, że gruszki również będą tu pasować:) 

Polecam również inne przepisy na szybkie ciasta z owocami:

 

Orzechowy keks z jabłkami 

Składniki:

  • 130g masła
  • 130g orzechów laskowych lub włoskich (albo na pół)
  • 120g mąki
  • 100g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
nadzienie:
  • 50g rodzynków (można namoczyć w rumie)
  • 2 kwaśne twarde jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru 

Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozpuścić masło z cukrem, wyłożyć jabłka i rodzynki, wymieszać, żeby kawałki jabłek były otulone masłem, chwilę smażyć, aż zaczną się lekko karmelizować. Uwaga: nie należy mieszać zbyt często, jabłka powinny pozostać w kawałkach. 

Orzechy podprażyć na suchej patelni (będą bardziej aromatyczne) i zmielić. 

Jaja ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Wlać roztopione i przestudzone masło. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z orzechami, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. 

Jabłka delikatnie połączyć z ciastem. 

Formę keksówkę (u mnie 10x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45minut w temp. 180stC. Po upieczeniu ostudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, wtedy orzechowy smak jest bardziej intensywny. 

Smacznego! 


Orzechowy keks z jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj