poniedziałek, 24 stycznia 2022

Juszka grzybowa z fasolą i rybą


Juszka grzybowa z fasolą i rybą

Pewnego razu przyjechali do nas znajomi. Gdy rozmowa zeszła na tematy kulinarne (jakże by inaczej:), zapytałam, jakie mają tradycyjne danie u nich na ukraińskim Polesiu. Padło hasło juszka z grzybami, fasolą i rybą. Zaczęłam wypytywać, a mężowi już zaświeciły się oczy, bo wszystkie wymienione składniki znajdują się na liście jego ulubionych. Kilka tygodni później nadarzyła się okazja spróbować juszki. Jest to rodzaj zupy z suszonych grzybów z dodatkiem fasoli oraz ryby konserwowej. Od tamtego spotkania pytanie "kiedy zrobisz juszkę?" słyszałam po kilka razy w tygodniu. Wreszcie, jak to mawiał klasyk, nadeszła wiekopomna chwila:) Z grzybami suszonymi problemu nie było, w kwestii fasoli poszłam na łatwiznę i kupiłam już ugotowaną, w puszce, natomiast kupienie konserwowej ryby (dajmy na to skumbrii czy sardinelli) nie jest takie łatwe. A że w lodówce miałam kawałek łososia, postanowiłam go wykorzystać. Wyszła nawet lepsza, niż oryginał (wybacz, Roman;) i została okrzyknięta ulubioną zupą mojego męża:) 

Juszkę można podawać na ciepło lub na zimno, nam bardziej smakuje ciepła. 

Polecam również przepisy na inne pożywne zupy:

Juszka grzybowa z fasolą i rybą

 

Juszka grzybowa z fasolą i rybą

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 garści suszonych grzybów (borowików najlepiej)
  • 1 puszka fasoli (lub 2/3 szklanki suchej, namoczyć i ugotować)
  • 200g filetów z ryby (np. dorsz, łosoś)
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sol
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki

Grzyby włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (ok 500ml), pozostawić na kilka godzin do napęcznienia, następnie ugotować do miękkości ok 20 minut. Po ostudzeniu grzyby pokroić, a wywar przecedzić przez gazę.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Zrumienić na oleju, pod koniec można oprószyć mąką i wymieszać. 

Fasolę osączyć z zalewy, ew. przepłukać jeśli używamy czerwonej fasoli.

Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę. Rybę również pokroić. W garnku zagotować wodę (ok 750 ml) z wywarem z grzybów, wrzucić ziemniaki i rybę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, gotować na małym ogniu 10 minut, aż będą miękkie. Dodać grzyby, fasolę oraz cebulę, wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą, pieprze i majerankiem, posypać posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego! 

Juszka grzybowa z fasolą i rybą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj