czwartek, 24 października 2019

Ciasto owsiane z gruszką


Miało być ciasto w wersji fit, i żeby zdrowsze, i mniej cukru, i z owocami. Było. Jedyne ale, że było go za mało;) Bo skoro jest takie zdrowe (a do tego miękkie i wilgotne, aromatyczne i z chrupiącymi orzechami), to przecież drugi lub trzeci kawałek nikomu nie zaszkodzi... i tak zniknęło w okamgnieniu...

Ciasto owsiane z gruszką 

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
0,5 szklanki brązowego cukru
2 jajka
150g jogurtu naturalnego greckiego
100ml oleju (o neutralnym zapachu)
1 duża gruszka
1/3 szklanki orzechów włoskich

Płatki owsiane zmielić w młynku na mąkę. Wymieszać z mąką pełnoziarnistą, sodą, proszkiem i przyprawami.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując wlać olej i jogurt. Wsypać mąkę z płatkami. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gruszkę obrać, pokroić w plasterki. Orzechy posiekać.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem(15x25cm), plastry gruszki rozłożyć na cieście, zatapiając je w cieście, z wierzchu posypać orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu ostudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


3 komentarze:

Drukuj