czwartek, 10 lutego 2022

Mini pączki z twarogu

 

Mini pączki z twarogu



Kolejna odsłona pączków serowych. 

W sumie, wszystkie są podobne, zmieniam jedynie ilość mąki w zależności od twarogu - jeśli jest bardziej mokry, mąki trzeba dodać więcej, a jeśli suchy - wystarczy ok 3/4 szklanki o pojemności 200ml, inaczej pączki będą twarde.

Druga sprawa - kształt. Kiedyś wyrastały mi pączki-muminki. Nie wiedziałam dlaczego, ale jedna z Czytelniczek podzieliła się swoim spostrzeżeniem, że takie pączki się robią, gdy kulki są za duże. Teraz robię kuleczki wielkości orzecha włoskiego i pączki są okrąglutkie;) 


Mini pączki z twarogu

Polecam również inne przepisy na pączki:

 

 Mini pączki z twarogu

Składniki:
200g półtłustego twarogu
1 duże jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu
3/4 - 1 szklanka mąki + do podsypywania
1 łyżeczka sody

olej do smażenia
do oprószenia: cukier puder

Twaróg rozgnieść widelcem, rozetrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać sodę i spirytus, wymieszać. Mąkę wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić.

Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczając w mące, formować kulki.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Na raz należy wrzucać tyle pączków, żeby podczas smażenia mogły same się obracać.
Usmażone pączki wykładać na papierową serwetę, osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Mini pączki z twarogu

5 komentarzy:

  1. Przepyszne mini pączusie. Chętnie skorzystam z przepisu i wskazówki od czytelniczki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą spróbować, świetna przekąska ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się wersja mini. Będę próbować. :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj