środa, 20 lutego 2019

Pączki karnawałowe



Kolejny przepis na pączki do kolekcji. Nieco inny od naszych tradycyjnych kresowych i tych, które nazywam najlepszymi pączkami, ale przy tym pączki wychodzą nie mniej smaczne i chyba trochę dietetyczne, o ole pączek taki może być;) Nadziałem je konfiturą z pomarańczy oraz gęstym dżemem z porzeczek. Obie wersje były pyszne:) Tak czy siak, zachęcam do usmażenia w tłusty czwartek. 


Pączki karnawałowe

Składniki (na ok 20 sztuk):
300ml letniego mleka
2 duże jaja
600g mąki luksusowej (typ 550)
60g cukru
60g masła
30 g drożdży

ziarenka z laski wanilii
2 łyżki rumu
olej do smażenia
konfitura, powidła lub marmolada do nadziewania
cukier puder

Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżka cukru, połową szklanki mleka, dodać łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Jajka wymieszać z pozostałym cukrem, dodać drożdże, mleko, ziarenka wanilii, rum. Przesianą mąkę wsypać do miski. Wymieszać, dodając stopniowo rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić ciasto. Jeśli jest za rzadkie, można dodać odrobinę mąki. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk i przy tym powinno być bardzo puszyste, uformować z niego kulę, włożyć do większej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5godziny, w połowie wyrastania ciasto jeszcze raz zagnieść.
Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1,5cm, wykrawać krążki o średnicy ok. 7cm, kłaść na środek każdego łyżeczkę nadzienia, dokładnie zlepić i uformować kulę. Surowe pączki wyłożyć na blasze, wysmarowanej olejem, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia.
W rondlu z grubym dnem podgrzać olej do o 180stC. Sprawdzić temperaturę można, wrzucając kawałek ciasta – powinien od razu wypłynąć. Gdy olej ma odpowiednią temperaturę, trzeba zmniejszyć ogień, żeby pączki się nie przypalały. Pączki kłaść na olej wyrośniętą stroną, smażyć 2 minuty pod przykryciem, odwrócić na drugi bok i smażyć bez przykrycia jeszcze ok 2 minut. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby pozbyły się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!


 

9 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają 😊. Zapisuję sobie przepis I pozdrawiam 💛 💛 💚

    OdpowiedzUsuń
  2. Tłusty czwartek już niedługo, świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś apetytu ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  4. oj kuszą te Twoje pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzadko jem pączki, ale wolę te np. z czekoladą, albo karmelem.

    OdpowiedzUsuń
  6. a ile żółtek bo nie ma w przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym przepisie dodajemy całe jajka, już poprawiłam.

      Usuń
  7. Tłusty czwartek już za nami, ale nic nie szkodzi zrobić pączki w środku roku :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj