czwartek, 26 stycznia 2023

Crepes Suzette - podpalane naleśniki w pomarańczowym sosie

Crepes Suzette - podpalane naleśniki w pomarańczowym sosie


Crepes Suzette - podpalane naleśniki w pomarańczowym sosie

Największym miłośnikiem tych naleśników był sam król Anglii Edward VII. Po spróbowaniu ich pierwszy raz w 1895 roku w restauracji Hotel de Paris w Monte Carlo stwierdził, że "jeden kęs tego specjału przekształciłby kanibala w cywilizowanego dżentelmena". Kto spróbował crepes Suzette chociaż raz, ten zapewne zrozumie, dlaczego król był tak zachwycony ich smakiem:) 

Polecam też inne przepisy na naleśniki:


Crepes Suzette - podpalane naleśniki w pomarańczowym sosie

Składniki (na 2 porcje):
1 szklanka mąki
1,5 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
olej do smażenia

Mąkę, mleko, ekstrakt i jajka wymieszać na jednolite ciasto (można zmiksować blenderem), odstawić na 15 minut. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem, usmażyć kolejno 4 lub 6 cienkich naleśników (w zależności od wielkości patelni).

Sos:
3 pomarańcze
sok z połowy cytryny
3 łyżki cukru
50g masła
50ml likieru pomarańczowego
25ml brandy

Pomarańcze dokładnie umyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Połowę jednej pomarańczy wyfiletować, z pozostałych wycisnąć sok.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, skropić sokiem z cytryny, podgrzewać aż cukier nabierze złotego koloru (nie mieszać). Natychmiast wlać sok pomarańczowy, likier i dodać skórkę, zagotować mieszając. Na patelnię z sosem wyłożyć również wyfiletowane kawałki pomarańczy. Naleśniki maczać w sosie, składać w trójkąty, ułożyć na patelni w pozostałym sosie, wlać brandy i podpalić. Podawać od razu.
Smacznego!

 

Crepes Suzette - podpalane naleśniki w pomarańczowym sosie

 

4 komentarze:

Drukuj