piątek, 27 stycznia 2023

Soczniki - kruche ciastka z nadzieniem

Soczniki - kruche ciastka z nadzieniem
Soczniki - kruche ciastka z nadzieniem

Ciastek nigdy dość, pomyślałam i upiekłam soczniki, czyli kruche ciastka z nadzieniem twarogowym:) Tym razem do nadzienia dodałam otartą skórkę z cytryny oraz konfiturę z czarnych porzeczek, żeby uzyskać wyrazisty smak. W sezonie polecam użyć świeżych owoców, np. malin lub porzeczek.

Jak zrobić soczniki z twarogiem krok po kroku pokazywałam wcześniej na blogu.

Polecam także inne przepisy na szybkie dania z twarogu:

 Soczniki - kruche ciastka z nadzieniem

Składniki (na 16 sztuk):
ciasto:

  • 150g miękkiego masła
  • 350g mąki
  • 80g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

  • 350g twarogu
  • 30g mąki
  • 30g manny
  • 1 łyżka śmietany 
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • kilka łyżek gęstej konfitury (np porzeczkowej, wiśniowej)

dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania


Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodawać po jednym jajku.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą owinąć folią, schłodzić przez ok 40 minut.
W międzyczasie zrobić nadzienie: twaróg zblendować z jajkiem, śmietaną i cukrem. Dodać mąkę i kaszę mannę, skórkę z cytryny, wymieszać.
Oba kawałki ciasta podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulę, a następnie rozwałkować na podłużne placki o grubości ok 5mm (ciasto nie może być zbyt cienkie). Brzegi ciasta można obciąć za pomocą radełka lub foremki, żeby miały falisty wzór.
Na połowę każdego placka wyłożyć łyżkę masy twarogowej oraz łyżeczkę konfitury, przykryć drugą połówką.
Soczniki układać na blasze, posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!


Soczniki - kruche ciastka z nadzieniem

Soczniki - kruche ciastka z nadzieniem

7 komentarzy:

  1. Soczniki wyglądają przepysznie! Jeszcze nie próbowałam takich robić, ale ten widok jest kuszący. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. He, człowiek nie wie co chce, dopóki tego nie zobaczy. Ja to właśnie chcę, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam soczniki! Próbowałam już kiedyś z konfiturą i świeżymi owocami, w każdej wersji pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły idealnie :) jest to przysmak z czasów mojego dzieciństwa. Byłoby wspaniale znowu je posmakować.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj