wtorek, 21 maja 2024

Zasmażana kalarepa

Zasmażana kalarepa


Zasmażana kalarepa

 

Kalarepa, choć należy do rodziny warzyw kapuścianych, jest mniej popularna od swoich kuzynów kalafiora czy brokułów. Ale to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczna. Wręcz odwrotnie - jest soczysta, chrupiąca, świetnie się nadaje do surówek, zup, można ją nadziewać i zapiekać. Dziś mam przepis na pyszną zasmażaną kalarepę z koperkiem. Można ją jeść jako samodzielne wege danie albo dodatek do ryby czy kotletów. 

 Polecam również inne przepisy z warzywami w roli głownej"

 

Zasmażana kalarepa

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 duża kalarepa lub 2 mniejsze
  • 1 szalotka
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżka mąki 
  • 1 łyżka masła
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: ząbek czosnku
  • natka pietruszki

Kalarepę obrać z twardej skórki, szczególnie od spodu. Pokroić w dużą kostkę. Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.

W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać kalarepę, smażyć razem ok 1 minuty. Zalać gorącym bulionem, posolić (ok 1/3 łyżeczki), zagotować, przykryć, gotować na małym ogniu ok 10-15 minut, aż kalarepa będzie odpowiednio miękka (ja wolę al dente, gotuję ok 10 minut). 

Mąkę podprażyć na suchej patelni, aż nabierze lekko orzechowego aromatu. Oprószyć kalarepę, wymieszać, żeby sos zgęstniał. Doprawić do smaku. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.

Smacznego! 


Zasmażana kalarepa

10 komentarzy:

  1. Przyznam że nigdy nie jadłam takiej kalarepy. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha 😀 Koniecznie trzeba to spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam kalarepy. Potrawa wygląda pięknie i pysznie nie da się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy wcześniej nie próbowałam zasmażanej kalarepy, ale ten przepis wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, pięknie podana potrawa. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kalarepę! Zasmażana z koperkiem wygląda przepysznie. Na pewno spróbuję na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zasmażana kalarepa to coś nowego dla mnie, ale na pewno wypróbuję. Dzięki za pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja chyba jeszcze nigdy nie jadłam kalarepy. Zapowiada się smacznie chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Warto spróbować. Nie próbowałam.keszcze takiej kalarepy.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj