środa, 8 maja 2024

Jajko w pomidorach z frytkownicy lub piekarnika

 

Jajko w pomidorach z frytkownicy lub piekarnika


A gdyby tak przygotować szakszukę we frytkownicy beztłuszczowej? Postanowiłam spróbować i efekt był więcej niż zadowalający. Nie mogę powiedzieć, że smakuje tak jak z patelni, jest nieco inna, ale baaardzo smaczna i w dodatku robi się zaskakująco szybko. Na moim IG pokazałam, jak je przygotować.

Polecam również klasyczny przepis na szaksuszkę z patelni  

oraz inne śniadaniowe przepisy z jajkiem w roli głównej:

Jajko w pomidorach z frytkownicy

Składniki:

  • 3 rzymskie pomidory (ok 150g)
  • 1/4 papryki 
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 jajka
  • sól (dałam swańską sól)
  • pieprz
  • szczypta kuminu i słodkiej wędzonej papryki
  • natka pietruszki 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę w piórka, czosnek posiekać. 

Warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać solą, przyprawami, polać oliwą, wymieszać. Wstawić do frytkownicy, piec 5 minut w temp. 200st.C (w piekarniku pieczemy 15 minut). Wbić jajko, posolić, oprószyć pieprzem, posypać natką pietruszki. Wstawić do frytkownicy i piec jeszcze 4-5 minut (w piekarniku pieczemy jeszcze 10 minut), żeby białko było ścięte, ew. nieco dłużej, jeśli lubicie też ścięte żółtko.

Podawać od razu.

Smacznego!

Jajko w pomidorach z frytkownicy lub piekarnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj