czwartek, 23 września 2021

Adżapsandali - gruzińskie leczo

Adżapsandali - gruzińskie leczo

Każdy kraj ma takie danie, w którym łączy się różne warzywa i dusi albo zapieka razem. Francuski ratatouille, hiszpańskie pisto manchego, bułgarskie, węgierskie (i polskie) leczo, ragout czy jeszcze inne narodowe odmiany warzywnego misz-maszu. Zapewne i w kuchni tureckiej coś podobnego by się znalazło, gdyż nazwa adżapsandal wywodzi się z języka tureckiego i tłumaczy się "jaka ty piękna". Adżapsandali (adżapsandal) jest potrawą popularną nie tylko w Gruzji, ale też na całym północnym Kaukazie, w Armenii, Abchazji, Azerbejdżanie. Głównym składnikiem adżapsandali są bakłażany. Istnieje co najmniej kilkadziesiąt wersji tej potrawy, np. w Adżarii do warzyw dodaje się ryż, są też przepisy z ziemniakami. Różnią się one również dodatkiem przypraw i sposobem gotowania, mogą być pieczone, podsmażane, duszone. Zwolennicy tradycji przygotowują adżapsandali z opiekanych na grillu warzyw. Można podać go na ciepło jako samodzielne danie albo jako dodatek do jajek (w stylu szakszuki) lub mięsa, można wykorzystać jako nadzienie do lawasza czy tortilli. Podawany na zimno będzie czymś w rodzaju sałatki, natomiast na grzankach sprawdzi się jako przekąska. 

Polecam również inne przepisy z bakłażanami:

Adżapsandali - gruzińskie leczo

Składniki:

  • 3 bakłażany (ok 700g)
  • 2 papryki (ok 400g)
  • 3 mięsiste pomidory (ok 500g)
  • 2 duże cebule
  • 1 nieduża marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli 
  • sól
  • pieprz
  • liście bazylii
  • natka kolendry lub pietruszki
  • słodka suszona papryka (może być wędzona)
  • opcjonalnie: uccho suneli
  • olej słonecznikowy (lub inny roślinny) 


Bakłażany umyć, osuszyć, przekroić na pół i zrobić kilka nacięć wzdłuż (można również naciąć w kostkę), posolić i pozostawić na 15 minut, następnie sok wytrzeć papierowym ręcznikiem. 

Paprykę i bakłażany ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w opcji grill przy temp. 200stC. Po upieczeniu warzywa włożyć do foliowego worka, zawiązać i pozostawić na ok 15 minut. Z papryki usunąć skórkę i gniazdo nasienne, pokroić w kawałki. Bakłażany wydrążyć za pomocą łyżki lub noża, miąższ pokroić w kawałki. 

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić. marchew obrać i pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i smażyć, aż zacznie się lekko rumienić. Dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć razem, następnie dodać pokrojone pomidory i papryczkę chilli. Gdy pomidory puszczą sok, dodać bakłażany i paprykę, wymieszać, dusić pod przykryciem 15 minut. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem, suszoną papryką (i opcjonalnie uchco suneli), dodać bazylię i posiekaną natkę kolendry i/lub pietruszki, wymieszać. 

Smacznego! 


Adżapsandali - gruzińskie leczo

1 komentarz:

Drukuj