Na Wielkanoc biała kiełbasa smakuje szczególnie. Można podać ją na wiele sposobów, ale ja bardzo polecam przygotować zapiekaną białą kiełbasę w sosie chrzanowym z cebulą.
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Składniki (na 5 porcji):
- 5 białych kiełbasek (ok 500g), mogą być surowe lub parzone
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 150ml śmietanki 30%
- 100ml śmietany 18%
- 2 kopiaste łyżki chrzanu ze słoika
- sól, pieprz, majeranek
- kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
- natka pietruszki, szczypiorek, koperek
- olej do smażenia
Kiełbasę obsmażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiano z każdej strony, wyłozyć na talerz.
Cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na patelnię wrzucić cebulę z czosnkiem, zrumienić, wlać śmietankę, dodać śmietanę i chrzan, doprawić majerankiem, pieprzem, solą, zagotować. Sos wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na sosie ułożyć kiełbasę, dodać gałązki tymianku i rozmarynu. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temp 180stC, zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, koperkiem. Podawać np. z ziemniakami lub puree.
Smacznego!
Wygląda smacznie. Będę ja robić na święta.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej. Szkoda że dopiero teraz na to trafiłam.
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze sosu chrzanowego. Dla wielbicieli takich smaków to świetna propozycja.
OdpowiedzUsuńZrobiłam to danie na rodzinny obiad, wszyscy prosili o dokładkę. :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy!!!!
UsuńDanie wygląda apetycznie. Przyznam, że jeszcze nigdy nie robiłam sosu chrzanowego.
OdpowiedzUsuńW tym roku nie robiłam jej. Zapomniałam kompletnie o tej wersji.
OdpowiedzUsuńKlasyka w najlepszym wydaniu, sos chrzanowy świetnie komponuje się z kiełbasą
OdpowiedzUsuń