wtorek, 30 grudnia 2014

Pieczone gęsie udka z jabłkami


Gęsina już nie tylko na Świętego Marcina. To mięso powoli staje się popularne w restauracjach, podawane na wiele sposobów. Ja też doceniłam jego smak, gdy spróbowałam pieczonych gęsich udek. Kupiłam jakoś w listopadzie opakowanie świeżych nóg z gęsi, ale nie miałam czasu na ich przyrządzenie, więc wylądowały (jakkolwiek dwuznacznie to brzmi) w zamrażarce. Na opakowaniu był przepis na pieczone udka w soku jabłkowym. Pomysł wydał się ciekawy i niebanalny, więc postanowiłam go wypróbować w swojej interpretacji. Mięso jest miękkie, soczyste, aromatyczne, a skórka bardzo chrupiąca. A to wszystko za sprawą długiego pieczenia w niskiej temperaturze.
Wspaniały smak!

Składniki:
2 udka z gęsi (ok 1-1,2kg)
1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
2 jabłka (antonówka, bojken)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek, majeranek
2 gałązki rozmarynu

Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą (ok 1 łyżeczki), oprószyć pieprzem, ziołami, obłożyć kawałkami czosnku, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlać sok jabłkowy, ułożyć udka skórą do dołu, przykryć przykrywką i wstawić do ciepłego piekarnika. Piec 2 godziny w temp. 120stC, następnie udka odwrócić, wetknąć w każde gałązkę rozmarynu i piec jeszcze 1,5 godziny. Po tym czasie przykrywkę zdjąć, do naczynia włożyć przekrojone na pół jabłka, zwiększyć temperaturę do 180stC i piec 30 minut. Skórka powinna ładnie się zarumienić, a tłuszcz* wytopić.
Pysznie smakują podane z duszoną kapustą ze śliwkami i grzybami.
Smacznego!

*wytopiony tłuszcz zbieram i przelewam od słoiczka, przechowuję w lodówce, wykorzystuję do innych potraw.

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Chleb wieloziarnisty na zakwasie


Jak Wam minęły Święta? U nas było spokojnie, nastrojowo, trochę leniwie i bardzo smacznie;)
Wszystko swojskie, domowe. Nawet chlebek był swój:) Wieloziarnisty, na zakwasie, z chrupiącą skórką i sprężystym miękiszem. Pyszny!
Do przepisu Jeffreya Hamelmana wprowadziłam jeszcze kilka swoich drobnych modyfikacji.


Składniki:
na ziarno:
35g siemienia lnianego
100g wody

na zaczyn:
75g mąki pszennej 650
90g wody
2 łyżki zakwasu

na ciasto chlebowe:
340g mąki pszennej (typ 750)
40g mąki pszennej pełnoziarnistej
40g mąki żytniej (typ 720)
60g ziaren słonecznika
30g ziaren siemienia lnianego
50g pestek dyni
180ml wody
3/4 łyżki soli
130g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
170g zaczynu (patrz wyżej)
opcjonalnie: 1/5 łyżeczki suchych drożdży*

W dzień poprzedzający pieczenie:
- zalać siemię lniane zimną wodą i pozostawić do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin. 
- składniki zaczynu wymieszać i odstawić przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.

Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego, wyrabiać ręcznie ok 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno kleić się do rąk - podsypać odrobiną mąki, jeśli zbyt twarde - podlać wody. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do odpoczęcia na ok. 2 do 2,5 godzin. Po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.
Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania lub w formie (u mnie keksówka 10x35).
Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25ºC. W chłodzie o temperaturze np. 10ºC można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6ºC) do 18 godzin. Przed wstawieniem do piekarnika sprawdzić paluszkiem, czy chleb jest dobrze wyrośnięty.
Chleb wyjąć, naciąć delikatnie - jeśli wyrastał w koszyku. Ja swój chleb nie wyjmowałam już z formy. Piec 20  minut w temperaturze 220ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec jeszcze 25 minut.
Smacznego :)

* Jeśli zakwas jest słaby, młody, lepiej dodać troszeczkę drożdży do ciasta.

środa, 24 grudnia 2014

Życzenia


W tym dniu niemożliwe staje się możliwe, 
a cud narodzin Pana każdy odkrywa w swoim sercu.
Pragnę życzyć, żeby był to dla nas wszystkich czas spokoju, dobra i radości.
Niech Jezus Malusieńki błogosławi na każdy dzień!

wtorek, 23 grudnia 2014

Śledzie z czosnkiem i cebulą

Śledzie z czosnkiem i cebulą
Pyszniutkie śledzie w oliwie z czosnkiem i cebulą, smakują tak, że paluszki lizać;) Zazwyczaj robię kilka słoików różnych smaków, żeby każdy był zadowolony:) No i jeszcze śledzik pod pierzynką będzie... i na razie wystarczy śledzi;) 
 
 

Śledzie z czosnkiem i cebulą

Składniki:
300g filetów śledziowych (matias lub a'la matias)
1 duża czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
oliwa lub olej
szczypta przyprawy do śledzi (tymianek, goździki, czosnek, kolendra, imbir)
2 łyżki octu jabłkowego

Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin, zmieniając wodę dwu-trzykrotnie. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oliwie, studzimy. Czosnek kroimy w cienkie płatki. Filety odsączamy z wody, osuszamy na papierowym ręczniku, skrapiamy octem, oprószamy przyprawą.
W słoiku układamy warstwami: śledzie, czosnek, cebulę, całość zalewamy oliwą lub olejem. Przykrywamy i zostawiamy na 2-3 dni, żeby smaki się przegryzły.
Smacznych Świąt!

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kapusta z grzybami


Kolejna już propozycja na Wigilijny stół. Pyszna kapusta z grzybami, która już podczas gotowania wypełnia dom zapachem, kusi i zapowiada prawdziwą wigilijną ucztę:) 
Kapusta z grzybami nie należy do dań lekkostrawnych, a to głównie z powodu grzybów. Sama kapusta natomiast zawiera dużo witamin i błonnik. Przygotowuję ją na minimalnej ilości tłuszczu, doprawiam rozmarynem, majerankiem i kminkiem, żeby ułatwić trawienie. Zazwyczaj do kapusty dodaję suszone grzyby, ale tym razem poszłam na łatwiznę. Mając słoik pysznych podgrzybków od Naszej Chaty , wykorzystałam je podczas przygotowywania kapusty. Bardzo smaczne, doprawione kawałki grzybów, które z powodzeniem można wykorzystać na wiele sposobów: do zupy, jako samodzielne danie z ziemniaczkami, jako dodatek do sosu lub właśnie do kapusty.
A u Was kapusta z grzybami gości na stole?

Składniki:
500g kiszonej kapusty
1 słoik podgrzybków Nasza chata
(opcjonalnie - garść suszonych grzybów)
100g śliwek wędzonych (najlepiej bez pestek)
1 cebula
2 ziarenka ziela angielskiego
gałązka rozmarynu
1 liść laurowy
2 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki kminku
2-3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Kapustę opłukać, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać kapustę, smażyć, mieszając, aż kapusta lekko się zarumieni. Dodać śliwki, przyprawy (oprócz majeranku), podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 50-60 minut (w międzyczasie podlewając wodą, żeby kapusta się nie przypaliła). Gdy kapusta będzie miękka, dodać grzyby, dusić jeszcze razem ok 10 minut, pod koniec gotowania doprawić majerankiem.
Jeśli używamy suszonych grzybów, łamiemy je na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka razem z kapustą i gotujemy.
Smacznych Świąt!

zBLOGowani.pl