wtorek, 1 marca 2016

Pudding lniany z czekoladą

 
Nasiona lnu zaliczane do tak modnej ostatnio kategorii superfood i nie bez powodu przez niektórych nazywane polską chia. Są źródłem błonnika, witamin grupy B, A, E, magnezu, cynku, żelaza oraz kwasów omega-3. Mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, wzmacniają włosy, poprawiają wygląd skóry, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Takie małe, a tyle dobra mają w sobie! 
Najczęściej dodaję je do ciasta, gdy piekę chleb, dosypuje do granoli. Często miksuję z koktajlami owocowymi i warzywnymi. Natomiast prawdziwym hitem stał się u nas pudding lniany. W zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej i za każdym razem wyjadany do ostatniej łyżeczki:)

Składniki (na 2 porcje):
200ml wody
3 łyżki siemienia lnianego
1 dojrzały banan
1 kopiasta łyżeczka kakao
do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki czekolady

Wodę zagotować, wsypać siemię lniane, gotować ok 2-3 minut, ostudzić. Po ostudzeniu wywar będzie bardzo gęsty, galaretowaty.
Banan, kakao i wywar lniany zmiksować, przełożyć do pucharków, udekorować płatkami migdałów i czekolada.
Smacznego!




poniedziałek, 29 lutego 2016

Jajko z kawiorem

 
Nowy tydzień rozpoczynam w pełni nowych sił i chęci do działania. 
Myślałam, że szybciej pokonam wirusa, ale gorączka utrzymywała się przez 4 dni, 4 długie dni leżenia w łóżku i kulinarnego nicnierobienia. Z tego powodu też było mnie mniej na blogu. Dziś już w pełni sił mogę znów obmyślać, co to by na obiad ugotować:) 
A póki co kolejna propozycja faszerowanych jajek. Tym razem wersja z kawiorem. Bardzo eleganckie i wykwintne. 
Jeśli nie przepadacie za kawiorem, można zamienić go na wędzonego łososia - będzie nie mniej pysznie;)

Składniki:
2 jajka
2 łyżka kawioru
1 łyżka serka śmietankowego lub labneh
1 limonka

Jajka ugotować na twardo,  ostudzić, obrać. Przekroić na pół (najlepiej w poprzek), wyjąć żółtko.
Żółtka, serek i łyżkę soku z limonki utrzeć na gładki mus, napełnić nim połówki jajek. Na wierzch położyć kawior. Podawać z plasterkiem limonki.
Smacznego!

czwartek, 25 lutego 2016

Leniwe pierogi z kaszą manną

Przy takiej pogodzie aż się chce zatrzymać chwilę. Słońce, ćwierkające sikorki... Pasowałoby też coś specjalnego na śniadanie. Pozwalam sobie na więcej lenistwa przez ostatnie dwa dni, więc i dziś nie mogło być inaczej - leniwe pierogi z dodatkiem kaszy manny, które podałam z jagodami i syropem klonowym. Mmmmm... takie śniadanie to ja rozumiem;)

Składniki (na 2 porcje):
300g twarogu półtłustego
1 duże jajko
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki z lekką górką + do podsypywania
 ziarenka wanilii z 1/4 laski

do podania:
ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki)
syrop klonowy
śmietana

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, wanilię, kaszę mannę i mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące, ale zwarte. Stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, spłaszczyć lekko, pokroić na skośne kawałki.
Pierogi wrzucać do gotującej się wody, gotować o 1-2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyłożyć na talerze, polać syropem klonowym, śmietaną, posypać owocami.
Słonecznego dnia!

środa, 24 lutego 2016

Grzanki z awokado i śledziem

Grzanki z awokado i śledziem
Znowu siedzę w domu, paskudny wirus nie daję za wygraną, ale ja też się nie poddaję. Dogadzam sobie, a co:) I choć apetytu specjalnie nie mam, to naszła mnie dzika ochota na śledzia. Ucieszyłam się, że chcę coś zjeść, więc nie tracąc czasu szybko powstały takie oto grzanki. Awokado samo w sobie jest bardzo neutralne w smaku i aż się prosi o jakiś konkretny dodatek, śledzie fajnie zamarynowane - razem tworzą bardzo udaną kompozycję. 
 
A tu znajdziecie inne przepisy na śledzie

Grzanki z awokado i śledziem

Składniki:
4 kromki chleba
2 filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami
pół dojrzałego awokado
serek śmietankowy do posmarowania chleba
garść kiełków (u mnie brokuły i rzodkiewka)

Chleb podpiec w tosterze lub zrumienić na suchej patelni, posmarować serkiem. Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w mniejsze kawałki. Awokado wyjąć ze skórki za pomocą łyżki, miąższ pokroić.
Na chlebie ułożyć kawałki awokado i śledzi, z wierzchu położyć kiełki.
Smacznego:)



wtorek, 23 lutego 2016

Owsiano-razowe ciasteczka z czekoladą

Lubię mieć w zapasie puszkę ciastek, żeby móc sięgnąć po nie, kiedy dopadnie mnie ciasteczkowy głód. Zazwyczaj jedna sztuka wystarcza, ale gdy upiekłam te ciasteczka, na jednym niestety się nie skończyło... Ale sumienie zagłuszam tym, że ciasteczka są pełne wartościowych składników:) Do kubka mleka lub zbożowej kawy są idealne!

Składniki (na ok 35 sztuk):
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki pszennej razowej (dałam graham typ 1850)
1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
3 łyżki sezamu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
100g masła
2 małe jajka
50g posiekanej gorzkiej czekolady

Miód, masło i cukier rozpuścić w rondelku, ostudzić. Dodać jajka, roztrzepać.
Płatki, sezam, orzechy, mąkę i proszek wymieszać, wlać płynne składniki, doda czekoladę, wymieszać na gęste, lekko klejące ciasto.
Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, spłaszczać i układać na blasze i niedużych odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 12-15 minut w temp. 180stC, aż ciasto się zarumienią. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, słoiku.
Zdrowego chrupania;)