Nasiona lnu zaliczane do tak modnej ostatnio kategorii superfood i nie bez powodu przez niektórych nazywane polską chia. Są źródłem błonnika, witamin grupy B, A, E, magnezu, cynku, żelaza oraz kwasów omega-3. Mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, wzmacniają włosy, poprawiają wygląd skóry, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Takie małe, a tyle dobra mają w sobie!
Najczęściej dodaję je do ciasta, gdy piekę chleb, dosypuje do granoli. Często miksuję z koktajlami owocowymi i warzywnymi. Natomiast prawdziwym hitem stał się u nas pudding lniany. W zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej i za każdym razem wyjadany do ostatniej łyżeczki:)
Składniki (na 2 porcje):
200ml wody
3 łyżki siemienia lnianego
1 dojrzały banan
1 kopiasta łyżeczka kakao
do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki czekolady
Wodę zagotować, wsypać siemię lniane, gotować ok 2-3 minut, ostudzić. Po ostudzeniu wywar będzie bardzo gęsty, galaretowaty.
Banan, kakao i wywar lniany zmiksować, przełożyć do pucharków, udekorować płatkami migdałów i czekolada.
Smacznego!
Najczęściej dodaję je do ciasta, gdy piekę chleb, dosypuje do granoli. Często miksuję z koktajlami owocowymi i warzywnymi. Natomiast prawdziwym hitem stał się u nas pudding lniany. W zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej i za każdym razem wyjadany do ostatniej łyżeczki:)
Składniki (na 2 porcje):
200ml wody
3 łyżki siemienia lnianego
1 dojrzały banan
1 kopiasta łyżeczka kakao
do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki czekolady
Wodę zagotować, wsypać siemię lniane, gotować ok 2-3 minut, ostudzić. Po ostudzeniu wywar będzie bardzo gęsty, galaretowaty.
Banan, kakao i wywar lniany zmiksować, przełożyć do pucharków, udekorować płatkami migdałów i czekolada.
Smacznego!