poniedziałek, 20 maja 2013

Ciasto kokosowe z rabarbarem

W sezonie rabarbarowym nie może zabraknąć tego ciasta. Wilgotne, puszyste, nie za słodkie, z lekko wyczuwalną nutką kokosu. Można je również upiec z innymi owocami.
Zamiast cukru trzcinowego (brązowego) można dodać zwykły biały, jednak należy pamiętać, że jest nieco słodszy od brązowego.  





0,5szkl. oleju Rapso
1 i 2/3 szklanki mąki
0,5 szklanki wiórków kokosowych Kresto
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
2 szklanki pokrojonego rabarbaru

Mąkę, wiórki i proszek wymieszać. Jaja roztrzepać, dodać cukier, jogurt, olej - wszystko wymieszać. Do masy wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać łyżką niezbyt dokładnie. Połowę ciasta przelać do wyłożonej papierem formy (śr. 24cm), wyłożyć połowę rabarbaru, następnie resztę ciasta i pozostały rabarbar. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp. 170st. Po upieczeniu wystudzić.

Do ciasta dodałam wiórki kokosowe Kresto - są aromatyczne i w sam raz drobne.

5 komentarzy:

  1. Od niedawna tak właśnie zastanawiam się, jak też się komponuje kokos z tym rabarbarem...zjadliwe, smaczne?_?

    Muszę spróbować! Chyba niedługo w końcu się skuszę i upiekę takie ciacho, nim sezon i rabarbaru pod dostatkiem :]

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokos nie dominuje w smaku, daje natomiast fajną strukturę ciasta. Nam smakuje bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo ładnie. ciekawy pomysł na dodanie kokosa. taak, dodaje świetnej struktury i owszem, lubię kokosowy smak. ciekawi mnie, jak to się komponuje z rabarbarem :]

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłam podobne - kokos smakowo świetnie się komponuje z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  5. komponuje się świetnie, jak napisała Kaś:) kwaśne kawałki przełamują słodycz (mimo, że za słodkie to ciasto generalnie nie jest). Natomiast jak już pisałam wcześniej, kokos tu nie odminuje, dlatego oba smaki uzupełniają się w smakowitym duecie;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj