poniedziałek, 20 października 2014

Zupa rybna z papryką

Jesień tańczy za oknem walca, wirując welonem z liści i szepcząc co raz mocniejszymi podmuchami wiatru. A u mnie na talerzu zupa w kolorach jesieni - rybna z papryką i pomidorami.
Czasem kupuję całego łososia, wykrawam filety, a pozostałe części mrożę, by następnie ugotować z nich zupę. Lekka, aromatyczna zupa rybna z papryką i pomidorami, ten smak pokochają domownicy:) 
Polecam!

Składniki:
500g filetów z ryby (można dodatkowo dodać rybie głowy bez oczu i skrzeli, kręgosłupy)
1 marchew
1 cebula
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 duża czerwona papryka
2 pomidory
sól, pieprz
natka pietruszki
2 łyżki oliwy

Ugotować wywar z warzyw i połowy filetów ryby, dodając liście laurowe i ziele angielskie i 2 litry wody.
Do garnka razem z warzywami włożyć też części ryby: głowy, kręgosłupy, płetwy. Zagotować, zdejmując pianę łyżką cedzakową. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 50 minut. Wywar przecedzić, żeby nie było ości, warzywa pokroić i dodać do zupy.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pomidory, smażyć chwilę. 
Do wywaru dodać pozostałe kawałki ryby, pokrojoną w paski paprykę, pomidory, gotować ok 25 minut, pod koniec gotowania doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Kiedyś podobną jadłam na wyprawie na dorsza we Władysławowie na kutrze i była pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U-w-i-e-l-b-i-a-m, ależ narobiłaś mi apetytu. Jadłam taką zupę...latem :)
    pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  3. Na podstawie tego przepisu , właśnie gotuje moją pierwszą zupę rybną. Mam nadzieje że dzieciom posmakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymam mocno kciuki:) można jeszcze dodać śmietanę, jeśli lubicie zabielane zupy.

      Usuń

Drukuj