wtorek, 14 lipca 2020

Leniwe pierogi z mąka ryżową

Leniwe pierogi z mąka ryżową podane z owocami


Leniwe pierogi z mąka ryżową

Takich śniadań chcę więcej:) Żeby było lekkie, proste, szybkie, a do tego pyszne i niebanalne.
Wyciągając z lodówki pół kostki twarogu zastanawiałam się nad usmażeniem mini syrników, ale ostatecznie lenistwo wzięło górę i owe mini serniczki wylądowały w garnku z wrzącą wodą. Nie żałuję! Wyszły pyszne leniwe pierogi, które zjadłam z malinami, jogurtem, zarumienioną bułką tartą, miodem i z przeogromnym apetytem na dokładkę;) Także jutro szykuje się powtórka... a może jednak syrniczki? Hmmm, pomyślę;)

Polecam również inne twarogowe przepisy na śniadania 

 

Leniwe pierogi z mąka ryżową

Składniki (na 2 porcje):
300g twarogu
1 jajko
łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżka kaszy manny
3 łyżki mąki ryżowej (lub zwykłej) + do podsypywania

do podania: jogurt, miód, masło, dżem, owoce - wg uznania

Twaróg rozetrzeć z cukrem i jajkiem, wsypać kaszę mannę i mąkę ryżową, wymieszać.
Z ciasta uformować wałek, podsypując mąką, pokroić na kawałki o grubości ok 1cm. Pierogi wrzucać do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować ok pół minuty, wyjąc łyżką cedzakową na talerz.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!


Leniwe ryżowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj